Pet kategoriziranih vzponov s Sveto Goro

Pet kategoriziranih vzponov s Sveto Goro
11.06.2021 AVTOR: DZ, foto: Mario Stiehl/Tour of Slovenia

Ajdovščina bo gostila start kraljevske četrte etape dirke po Sloveniji. Cilj bo na Sveti Gori. Na sporedu pet vzponov.

Vipavska dolina, Kras, Goriška Brda in še več. Pred kolesarji na dirki po Sloveniji je kraljevska etapa, ki se bo začela v Ajdovščini. Torej tam, kjer se je končala zahtevna etapa na dirki leta 2019. Tokrat bodo kolesarji zavili na Kras. Prek Manč in Štanjela.

Vrnili se bodo v Renče, kjer bo najprej sprint, potem pa se bo začel prvi izmed petih kategoriziranih vzponov. Najprej 4,3 km dolga Temnica z 8,1-odstotnim povprečnim naklonom. Gre za vzpon tretje kategorije. Potem pa spust do Mirna, kjer bo drugi leteči cilj in pot proti Novi Gorici. Sledila bo Ravnica - vzpon druge kategorije. Gre za kratek, a strm klanec. Vzpon, ki ga bodo morali kolesarji premagati dvakrat je dolg 3,2 km, povprečni naklon pa je kar 9,5-odstoten.

V Ravnici bo sledil krajši spust in vzpon skozi vas. Potem pa daljši spust v Solkan - vmes se bodo kolesarji že peljali mimo križišča za Sveto Goro, a tokrat bodo nadaljevali do Solkana in potem v Deskle. Tam bo še en sprint. Potem pa sledi vzpon tretje kategorije na Vrhovlje. Klanec je dolg 4,3 km, povprečni naklon pa je 7,3-odstoten.

Sledilo bo kolesarjenje po cestah, ki jih je pred manj kot mesecem dni obiskal tudi italijanski Giro. Po 145 kilometrih se bo karavana vrnila v Novo Gorico in se potem iz Kromberka spet podala na prej omenjeno Ravnico. Sledil bo spust in po 161,5 km bodo kolesarji na krožišču zavili proti Sveti Gori. Gre za 2,5 km dolg klanec prve kategorije s 13-odstotnim naklonom. Cilj bo na 639 metrih nadmorske višine.


Vzponi v kraljevski etapi:
Temnica (na 50 km): dolžina 4,3 km, povprečni naklon 8,1 %, nadmorska višina 401 m, 3. kategorija
Ravnica (na 85,4 km): dolžina 3,2 km, povprečni naklon 9,5 %, nadmorska višina 413 m, 2. kategorija
Vrhovlje (na 115 km): dolžina 4,3 km, povprečni naklon 7,3 %, nadmorska višina 404 m, 3. kategorija
Ravnica (na 155,6 km): dolžina 3,2 km, povprečni naklon 9,5 %, nadmorska višina 413 m, 2. kategorija
Sveta Gora (na 164,1 km): dolžina 2,5 km, povprečni naklon 13 %, nadmorska višina 639 m, 1. kategorija

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ