Pet vzponov, tudi znamenita Tourmalet in Aubisque

Pet vzponov, tudi znamenita Tourmalet in Aubisque
27.07.2018 AVTOR: DZ

Toru de France. Kolesarji bodo morali na poti proti Larunsu premagati kar pet kategoriziranih vzponov, vključno z znamenitim Tourmaletom in tik pred ciljem Aubisquom. Oba sta vzpona ekstra kategorije.

19. etapa, 27. Julij: Lourdes – Laruns, 200 km (gorska etapa)

Pireneji. S štirimi znamenitimi prelazi in 4800 metri nadmorske višine kraljevska etapa. Zadnja priložnost za hribolazce. Prvih 65 kilometrov bo ogrevalnih. Potem pa se bo Tour začel razpletati. Najrej z vzponom na 1490 metrov visoki Aspin. Dolg je 12 kilometrov, povprečni naklon pa znaša 6,7 odstotka. Nič posebnega. A sledil bo spust in potem vzpenjanje proti 2115 metrov visokem prelazu Tourmalet.

V zadnjih desetih letih so ga organizatorji iz trase izpustili samo dvakrat. Nanj se bodo kolesarji povzpeli s krajše smeri, ki pa bo vseeno dolga kar 17 kilometrov. Naklon pa 7,4 odstoten. Najstrmejši del je takoj po prepeljanih 12 kilometrih, ko kolesarji zapustijo kraj La Mongie, ki je že gostil cilje etap. Na Tourmaletu sta se do zdaj končali samo dve preizkušnji in tudi tokrat se bo po 108 kilometrih dirkanje nadaljevalo s spustom, potem pa z devet kilometrov dolgim položnejšim vzpon na Borderes s strmim zaključnim delom.

Spet krajši spust in vzpenjanje proti nekategoriziranemu, a nič kaj lahkemu vrhu sedem kilometrov dolgega vzpona Col du Soulor. Ta bo z 8,4 odstotka še najstrmejši v tej etapi in bo vsekakor prava odskočna deska za odločilne napade. Potem pa še zadnje pravo vzpenjanje na Touru. Tokrat proti vrhu 1709 metrov visokega Aubisqua, ki ga bo Tour obiskal prvič po letu 2012.

S te smeri klanec ni tako zahteven kot njegov predhodnik, bo pa zelo pomemben za vse kolesarja. Dolg je slabih deset kilometrov. Povprečni naklon zadnjih šestih kilometrov znaša 5,5 odstotka. Najstrmejši je s skoraj osmimi odstotki prav zadnji kilometer pred 20 kilometrov dolgim spustom proti cilju v Larunsu. Obeta se nova epska etapa, v kateri bodo kolesarji premagali znameniti Tourmalet.

Na vrhu je kip Octava Lapiza, ki je leta 1910 prvi prečkal ta vzpon in organizatorje ozmerjal z “Morilci,” ker so kolesarjem pripravili tako zahtevno etapo. Lapize je takrat dobil dirko po Franciji. Tokrat bo Geraint Thomas z močnim Skyjem branil vodstvo v skupnem seštevku. Ima skoraj dve minuti prednosti pred Tomom Dumoulinom. Tretji je Christopher Froome, samo 16 sekund za njim pa je na četrtem mestu Primož Roglič.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ