Petek na EP: Jančičeva z 18. mestom najboljša Slovenka

Petek na EP: Jančičeva z 18. mestom najboljša Slovenka
09.08.2019 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije / facebook

Petek je bil na EP v cestnem kolesarstvu v Alkmaarju nadvse pester. To je bil prvi dan za cestne preizkušnje. Izpeljali so kar tri. Mladinci, mladinke in mlajše članice so se pomerili za medalje.

Evropsko prvenstvo v cestnem kolesarstvu, ki ga letos gosti nizozemski Alkmaar se je prevesilo v drugo polovico. Dokaz za to je začetek cestnih preizkušenj. Vožnje na čas so torej končane. Na cestni dirkah pa so se najprej potegovali kolesarji in kolesarke v mlajših kategorijah. Ustavimo se najprej pri mladinkah. Premagati so morale 69 kilometrov. Na koncu so prevladovale Nizozemke. Domačinki sta osvojili prvi dve mesti.

Ilse Pluimers je osvojila zlato medaljo. Imela je dovolj časa za veselje, saj je prva zasledovalna skupina za njo zaostala za štiri sekunde. Boj za drugo mesto pa je dobila njena rojakinja Sofie Van Rooijen. Tretja je bila Kristian Nenadovic. V tej skupini vsega 19 kolesark je bila tudi Nika Jančič, ki je zasedla 18. mesto. Ana Ahačič je bila 46., Metka Mikuž 78., Tjaša Sušnik pa 82.

Druga dirka dneva – start je bi lob 12. uri – je bila dirka mlajših članic. Slovenk ni bilo na startu. Po 92 kilometrih dirkanja je sprint skupina 12 kolesark dobila Italijanka Letizia Paternoster. Druga je bila Marta Lach, tretja pa Lonneke Uneken.

Kot zadnji so se v petek popolne v boj za tri medalje podali še mladinci. Ti so morali premagati 115 kilometrov dolgo dirko. Ukrajinec Andij Ponomar je mnoge presenetil. Po dobrih dveh urah in 32 minutah dirkanja je za 21 sekund ugnal skupinico treh zasledovalcev. Boj za drugo mesto je dobil Nemec Maurice Ballerstedt, tretji je bil Italijan Andrea Piccolo.

Enzo Leijnse je bil četrti. Sicer pa je dirko zaznamoval padec v prvem delu, zaradi katerega so nekateri kolesarji odstopili. Do konca tako niso prišli Jan Ravbar, Blaž Avbelj in Aljaž Colnar. Boštjan Murn pa je bil po dobrem dirkanju pred koncem vpleten v padec in dirko je končal na 31. mestu. Gal Glivar je bil 47.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ