Peter Sagan do rekordne zmage v Švici

Peter Sagan do rekordne zmage v Švici
12.06.2016 AVTOR: D. Z.
Svetovni prvak spet blesti. Dobil je 2. etapo na dirki po Švici. Jurgen Roelands prevzel vodstvo. Trije Slovenci v glavnini.

Cancellara začel kot vodilni
Za kolesarji na tradicionalni že 80. dirki po Švici je druga etapa. Po uvodnega kronometru je majico najboljšega oblekel Fabian Cancellara. Na startu so tudi trije Slovenci. Simon Špilak, Kristijan Koren in Jan Polanc. Špilak brani lansko zmago v skupnem seštevku. Druga etapa je bila dolga nekaj manj kot 190 kilometrov.

Kolesarji so morali prevoziti štiri 47 km dolge kroge s startom in ciljem v Baaru. V vsakem krogu je bil tudi vzpon. Kolesarji so se v dobrih petih kilometrih dvignili za dobrih štiristo metrov nadmorske višine. Govorimo o vzponu druge kategorije. Kljub vsemu pa smo pričakovali sprint glavnine. Kolesarje je motil predvsem dež, zaradi katerega je prišlo do nekaterih padcev. Do pobega dneva je prišlo takoj po startu.

Četverica ubežnikov brez možnosti za uspeh
Marcel Wyss, Sebastien Minard, Matthias Krizek in Antwan Tolhoek so se podali v dolg pobeg. V glavnini so ritem narekovali kolesarji Trek Segafreda, ki so branili vodstvo Fabiana Cancellare. Prav Švicarjevi pomočniki so poskrbeli, da je 50 km pred ciljem razlika znašala vsega minuto in pol. Pobega je bilo konec 35 km pred ciljem.

Sledil je zanimiv sprint za bonifikacijske sekunde. Drugi v skupnem seštevku Jurgen Roelands bi lahko prevzel vodstvo, vendar pa ga je Fabian Cancellara premagal. Potem je prišlo do padca v glavnini, odstopiti pa je moral Robert Gesink. Sledil je pester zaključek. Orica GreenEdge je prevladovala, Magnus Cort je opravil ogromno dela za Michaela Matthewsa, a Peter Sagan je bil premočan. Kolege je izgubil že dva kilometra pred ciljem, potem pa se je znašel sam.

Peter Sagan do rekordne 12. zmage
Sledil je vlaku avstralske ekipe in potem pokazal pravo moč. Svetovni prvak se je lahko veselil zmage. Že njegove dvanajste na dirki po Švici. Drugi je bil Maximilano Richeze, tretji pa Michael Matthews. Prvih šest kolesarjev pa si je v zaključku nabralo rahlo prednost pred preostalo glavnino. Sodniki so tako preostalim kolesarjev prisodili zaostanek treh sekund.

Zanimivo. Jurgen Roelands, ki je kronometer končal na drugem mestu, je osvojil peto mesto. Cancellara pa je bil v glavnini. To pomeni, da je Roelands prevzel vodstvo v skupnem seštevku in ima zdaj sekundo prednosti pred Cancellaro. Trije Slovenci so dirko končali v glavnini. V skupnem seštevku je Kristijan Koren 52., Simon Špilak 55. in Jan Polanc 109. Pred kolesarji je je zdaj 192 km dolga etapa od Grosswangna do Rheinfeldna.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ