Peter Sagan do velike zmage, Grego Boleta ustavilo kolo

Peter Sagan do velike zmage, Grego Boleta ustavilo kolo
28.09.2015 AVTOR: D. Z.
Luka Pibernik je bil s 47. mestom najboljši Slovenec na cestni dirki članov na svetovnem prvenstvu v Richmondu. Prvak je po izjemni akciji postal Peter Sagan.

Svetovno prvenstvo se je po tradiciji zaključilo z najprestižnejšo dirko. Govorimo o cestni dirki članov. V Richmondu smo dobili novega svetovnega prvaka Petra Sagana. A ta pot do prestižnega naslova je bila še kako dolga. Kolesarji so morali prevoziti kar 261 kilometrov. V zaključku vsakega kroga pa tudi tri vzpone. Enega tik pred ciljem. Dan je zaznamovala ubežna skupina, ki se je izoblikovala takoj po startu.

Prvi je napadel domačin Ben King. Sledili pa so mu Conor Dunne, (Irska), Ivan Stević (Srbija), Sung Park Baek (Koreja), Jesse Sergent (Nova Zelandija), Carlos Alzate (Kolumbija), Andrej Hrijpa (Ukrajina) in Sergej Cvecov (Romunija). Pet krogov do cilja pa je glavnina ubežnike že ujela. Potem so poskusili Taylor Phinney, Jarlinson Pantano in Guillaume Boivin. A tudi ta napad je bil usojen na neuspeh.

Tri kroge do cilja je prišlo do precej nevarnejšega napada. V ospredju so se znašli Ian Stannard, Bauke Mollema, Tom Boonen, Andrej Amador, Dani Moreno, Elia Viviani in branilec naslova Michal Kwiatkowski. Privozili so si več kot pol minute naskoka, potem pa so se v ozadju v lov podali Avstralci in Nemci, ki v ospredju niso imeli svojega predstavnika. Dober krog pred ciljem je bil tudi ta poskus nevtraliziran.

Sledili so novi napadi, predvsem Tom Dumoulin je bil zelo aktiven, večino poskusov pa so zatrli Italijani. Sledil je napad Tylerja Farrarja in Konstantina Sivcova. Sedem kilometrov pred ciljem sta imela deset sekund prednosti. Glavnina pa ju je ujela tik ob vznožju prvega tlakovanega vzpona na Libby Hill. Prvi je napadel Zdenek Štybar, sledila pa sta mu John Degenkolb in Greg Van Avermaet.

Do selekcije je sicer prišlo, a do vznožja naslednjega tlakovanega vzpona so se kolesarji spet polovili. Tam je napadel Peter Sagan, ki si je hitro privozil manjšo prednost. V lov za njim sta se podala Van Avermaet in Terpstra, a nista bila dovolj močna. V skupini za njima pa so ritem narekovali predvsem Španci. A to je bilo že prepozno. Peter Sagan je imel dovolj prednosti tudi pred zadnjim vzponom. Na koncu se je lahko veselil zaslužene zmage.

Imel je tri sekunde prednosti pred prvimi zasledovalci. Sprint za drugo mesto je dobil Michael Matthews. Tretji je bil Ramunas Navardauskas. Najboljši Slovenec je bil najmlajši – državni prvak Luka Pibernik je zasedel 47. Mesto. Takoj za njim je ciljno črto prečkal Luka Mezgec. Oba sta zaostala za 55 sekund. Odlično pa se je vozil tudi Grega Bole. Tri kilometre pred ciljem pa je imel težave s kolesom in je tako izpadel iz boja za visoka mesta. Bil je 86. Borut Božič, Kristijan Koren in Marko Kump so odstopili.

Izjemen zaključek:


Rezultati
1. Peter Sagan (Slovaška) 6:14:37
2. Michael Matthews (Avstralija) 0:03
3. Ramunas Navardauskas (Litva)
4. Alexander Kristoff (Norveška)
5. Alejandro Valverde Belmonte (Španija)
6. Simon Gerrans (Avstralija)
7. Tony Gallopin (Francija)
8. Michal Kwiatkowski (Poljska)
9. Rui Costa (Portugalska)
10. Philippe Gilbert (Belgija)
11. Tom Dumoulin (Nizozemska)
12. Alex Howes (ZDA)
13. Niki Terpstra (Nizozemska)
14. Rein Taaramae (Estonija)
15. Viačeslav Kuznjecov (Rusija)
16. Nelson Oliveira (Portugalska)
17. Jukija Araširo (Japonska)
18. Giacomo Nizzolo (Italija)
19. Brent Bookwalter (ZDA)
20. Edvald Boasson Hagen (Norveška)
47. Luka Pibernik (Slovenija) 0:55
48. Luka Mezgec (Slovenija) isti čas
86. Grega Bole (Slovenija) 3:45
Marko Kump, Borut Božič in Kristijan Koren so odstopili

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ