Peter Sagan dobil etapo in majico

Peter Sagan dobil etapo in majico
03.07.2016 AVTOR: D. Z.
2. etapa na Dirki po Franciji. Peter Sagan je dobil etapo. Jasper Stuyven dolgo bežal. Alberto Contador izgubil dragocene sekunde.

Druga etapa na dirki po Franciji se je začela v Saint Loju. Etapa je bila dolga 183 kilometrov. Cilj je bil v kraju Cherbourg en Cotentin. Prav vzpon na Cote de La Glacerie je posrkbel, da čisti sprinterji niso imeli večjih možnosti. Mark Cavendish je etapo začel v rumeni majici, potem ko je včeraj slavil 27. etapno zmago na dirki po Franciji. Prvič je oblekel tudi rumeno majico.

Na startu je bil tudi potolčeni Alberto Contador. Pa tudi štirje Slovenci: Jan Polanc, Kristijan Koren, Luka Pibernik in Borut Božič. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Najprej Cote de Torigny les Viles. 1,4 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 5,7 % je bil na sporedu po prevoženih desetih kilometrih. Po 23 kilometrih dirkanja je bil vrh vzpona Cote de Montabot. Ta klanec je bil dolg 1,9 km, povprečni naklon pa je znašal 5,9 %.

Na 52 kilometru je bi še vrh vzpona na Cote de Montpinchon. Ta je bil dolg 1,2 km, povprečni naklon pa je znašal 5,9 %. Vsi našteti vzponi so bili četrte kategorije. Sledil je bolj ravninski del in po dobrih 100 kilometrih spet razgibana cesta proti cilju. Prav tik pred ciljem je bil še zadnji kategoriziran vzpon. To je Cote de La Glacerie. Vrh je bil na 133 metrih nadmorske višine. Vzpon je dolg 1,9 km, povprečni naklon pa znaša 6,5 %.

Dobra dva kilometra pred ciljem je bil naklon celo več kot 11 %. Etapo je zaznamovala četverica ubežnikov. Ubežno skupinico so sestavljali Paul Voss, Jasper Stuyven, Cesare Benedetti in Breen Vegard. Privozili so si več kot šest minut prednosti, medtem ko so v ozadju večji del etape ritem narekovali člani ekipe Dimension Data. A razlika se prav veliko ni zmanjšala. Medtem je v glavnini prišlo tudi do padca. Spet se je na tleh znašel Alberto Contador.

Španec je padel prav na desno ramo, torej prav na isto stran kot včeraj. V padcu so bili vpleteni še nekateri zvezdniki. Joaquim Rodriguez, Michael Matthews, Rui Costa ... A prav vsi so se vrnili v glavnino, ki pa zaostanka za ubežniki nikakor ni uspela zmanjšati. Tako so ti 50 km pred ciljem še vedno imeli le nekaj manj kot šest minut naskoka. Povprečna hitrost je znašala nekaj več kot 41 km/h. V naslednji desetih kilometrih se je razlika zmanjšala za eno minuto.

30 km pred ciljem je razlika padla pod štiri minute. Nekaj kilometrov kasneje je popustil Cesare Benedetti, tako da so v ospredju ostali samo trije, medtem ko je v glavnini ritem krepko stopnjevala ekipa Direct Energie. Dobrih 20 kilometrov pred ciljem je razlika prvič padla pod tri minute. A ubežniki so bili odlični in deset kilometrov pred ciljem so imeli še vedno dve minuti in pol prednosti. V glavnini pa so narekovanje ritma prevzeli člani Skya.

Tudi preostali favoriti so se že pomikali v ospredje, saj je pričelo tudi deževati. Sledil je prvi strm klanec in dobrih osem kilometrov pred ciljem je napadel Jasper Stuyven. Bil je prepričljivo močnejši od preostalih dveh. Začel se je boj s kilometri. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je imel Stuyven še minuto in pol naskoka. Sledil je spust in zaključni vzpon. V glavnini je težave s kolesom imel Richie Porte, ki je moral zamenjati obroč.

Dva kilometra pred ciljem se je v lov za Stuyvenom podal Tom Jelte Slagter. Skupina se je Stuyvenu že povsem približala, Peter Sagan pa je bil kilometer in pol pred ciljem že na drugem mestu, tik za izjemnim pomočnikom Romanom Kreuzigerjem. Stuyven je prvi prečkal gorski cilj, sledil pa je še kilometer do cilja. Glavnina je Stuyvena ujela tik pred sprintom. V dolgem in zahtevnem sprintu pa je imel največ moči Peter Sagan. Premagal je Juliana Alaphilippa. Alejandro Valverde je bil tretji. Več kot 40 sekund je izgubil Alberto Contador. Sagan pa je oblekel tudi rumeno majico.

"Presenečen sem, da sem zmagal, saj sem mislil, da sta pred nami še vedno dva kolesarja. Sem presenečen, presrečen. Ekipa je opravila ogromno dela. Kreuziger je vlekel skozi celoten vzpon. Alaphilippe je bil blizu zmage, vendar sem ga uspel prehiteti. Prvič v karieri imam še rumeno majico. Že zdaj imam lepo majico, a rumeno prvič? Lepo, " je dejal Peter Sagan.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ