Peter Sagan evropski prvak!

Peter Sagan evropski prvak!
18.09.2016 AVTOR: D. Z.
Plumelec. Peter Sagan je prepričljivo prišel do naslova evropskega prvaka. Slovencev ni bilo v ospredju. Še najboljši Matej Mugerli.

Prvič za člane
Evropskega prvenstva v kolesarstvu je konec. Prvič so na tem prvenstvu nastopili tudi člani, ki so imeli posebno čast. Njihova cestna dirka je bila zadnja na sporedu. Na startu so bili tudi Grega Bole, Jani Brajkovič, Jure Golčer, Matej Mugerli, Jan Polanc in Jan Tratnik. Dirka v Plumelecu je bila krožna, skupno pa so morali kolesarji premagati kar 236 kilometrov.

Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Bert-Jan Lindeman (Nizozemska), Pirmin Lang (Švica), Andriy Bratashchuk (Ukrajina) in Risto Raid (Estonija). Skupina je imela že skoraj 12 minut prednosti, a nikakršnih možnosti za končni uspeh. Veliko dela pri lovu so v ozadju opravili francoski in belgijski kolesarji, pa tudi Italijani so bili zelo aktivni. Dobrih 30 km pred ciljem se je izoblikovala nova ubežna skupina, v kateri je bil tudi Jan Polanc.

V ospredju tudi Jan Polanc
Slednji je nekaj kilometrov kasneje tudi sam napadel, a glavnina je bila že preveč blizu, da bi mu uspelo. Potem so z napadi izstopali Italijani, medtem ko se je v ospredju vseskozi vozil Peter Sagan. Konkurenti so seveda vedeli, da ga bodo v sprintu težko premagali. Najprej je bil aktiven Fabio Aru, potem je deset kilometrov pred ciljem napadel Moreno Moser, ki si je privozil že pol minute naskoka. A predvsem Belgijci in Poljaki so poskrbeli, da je vse manjša skupina Italijana ujela.

Sledil je poskus Davideja Vilelle. A vse je bilo prepozno. Sledil je zahteven sprint. Peter Sagan pa je bil preprosto premočan. Veselil se je naslova evropskega prvaka. “Ker je evropsko prvenstvo prvič vrata odprlo članom, sem vesel, da sem postal zmagovalec. Dirka je bila zelo hitra s težkim ciljnim vponom. Ampak, trasa mi je bila pisana na kožo. Zahvalil bi se rojakom, ki so mi pomagali. Tokrat nas je bilo šest, in ne zgolj trije, kot je to običajno za svetovna prvenstva. Zato smo lahko dirkali kot ekipa, ” je po nekaj več kot petih urah in pol dirkanja dejal Peter Sagan.

Sagan premočan
Na koncu je premagal domačina Juliana Alaphilippa in Španca Daniela Morena. “Sagan je premagljiv. Je človek, je pa tudi izjemen kolesar. Zavedam se, da sem drugi, takoj za najboljšim kolesarjem naše generacije. Povsem zadovoljen z drugim mestom ne morem biti, nisem pa niti razočaran s srebrno medaljo, ” je priznal Alaphilippe.

“Slovaška ni imela kaj izgubiti. Če bi evropsko prvenstvo potekalo v Nici, potem me tam zagotovo ne bi bilo. Ko pa sem izvedel, da bo tukaj, sem pomislil, da bi to bila lepa priložnost. Odločil sem se pred dvema tednoma. Vesel sem, da sem se tako odločil, pa čeprav nimam veliko časa za proslavljanje, saj v lovu za World Tour točkami odhajam na Eneco Tour. Verjamem, da bo tista dirka tudi dobra priprava na svetovno prvenstvo, ” je še dejal Sagan.

Na svetovnem prvenstvu bo namreč branil lani osvojeni naslov in mavrično majico. Samuel Dumoulin je bil četrt, sledili pa so še Petr Vakoč, Rui Costa, Tony Gallopin, Philippe Gilbert, Diego Ulissi, Luis Leon Sanchez … Najboljši Slovenec je bil Matej Mugerli, ki je dirko končal na 51. mestu. Zaostal je za 3:12. Jan Polanc je bil 54., Jure Golčer 57., Grega Bole 66., Jani Brajkovič 82., Jan Tratnik pa 97.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ