Peter Sagan naznanil konec kariere

Peter Sagan naznanil konec kariere
27.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Zame je pomembno, da preživim več časa s sinom Marlonom in tako vidim življenje iz različnih zornih kotov. Ne samo z vidika kolesarja," je v San Juanu dejal Peter Sagan.

Peter Sagan letos drugo leto nastopa za francosko moštvo TotalEnergies in včeraj je praznoval 33 let. Očitno se je odločil, da je zdaj tudi pravi čas, da razkrije vsekakor pomembno odločitev:

"Rad bi samo rekel, da je napočil ta trenutek. Odločil sem se, da bi rad letos končal kariero cestnega kolesarja na World Tour dirkah. Rad bi se pripravil na olimpijske igre v olimpijskem krosu. Vedno sem pravil, da bi kariero rad končal na gorskem kolesu, ker sem jo tako tudi začel. To mi daje razlog za zadovoljstvo ob koncu kariere, ker bom počel zares tisto, v čemer zares uživam."

To je Sagan razkril med zanj uvodno etapno dirko v sezono v San Juanu, kjer je že dosegel drugo mesto v etapi: "Mislim, da si vsi navijači zaslužijo izvedeti že zdaj, da je to moja zadnja sezona na cesti. Morajo vedeti. Zato sem to naznanil v San Juanu. Če pa bom nastopal z gorskim kolesom, potem bi prav lahko sem prišel tudi naslednje leto. Morda kot del reprezentance ali pa kot del ekipe TotalEnergies."

Vsekakor pa je zdaj očitno odločen, da bo letos še zadnjič nastopal na dirkah, kot so Pariz-Roubaix, dirka po Flandriji, dirka po Franciji … Letos mu tudi poteče pogodba z moštvom TotalEnergies in rad bi se vrnil med najboljše: "Vsekakor. Na vseh dirkah, na katerih bom letos nastopil želim biti med najboljšimi. Ne bo šlo zgolj za užitek, želim biti na najvišji možni ravni."

V karieri je osvojil kar 121 zmag, med elito je prišel leta 2011 in že takoj kot zelo mlad kolesar pričel zmagovati. Kar trikrat zapored je med letoma 2015 in 2017 postal svetovni prvak, na vseh treh tritedenskih dirkah je slavil etapne zmage. Kar 12 etap je dobil na Touru, kjer je postavil rekord v osvojeni zelenih majicah. Najboljši po točkah je bil kar sedemkrat. Dobil je tudi dirko po Flandriji in dirko Pariz-Roubaix. Trikrat je bil najboljši na dirki Gent-Wevelgem.

Rekordnih 18 etapnih zmag je zabeležil na dirki po Švici. Še bi lahko naštevali. Očitno pa ima zdaj cestnega kolesarstva dovolj. "Nikoli nisem želel dirkati do 40 ali 50 leta. Mislim, da je napočil čas. Če pa bom lahko kariero končal na olimpijskih igrah v Parizu, potem bo to zame nekaj zelo lepega. Ne gre za osvojitev medalje ali kaj takega. Gre bolj za to, da si to želim narediti. Ne bom čutil pritiska. To želim narediti zase in za nikogar drugega."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ