Peter Sagan po več kot dveh letih do zmage na tritedenski dirki

Peter Sagan po več kot dveh letih do zmage na tritedenski dirki
25.08.2015 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je dobil 3. etapo na dirki po Španiji. V skupnem seštevku je Chaves obdržal rdečo majico vodilnega.

Tretja etapa na dirki po Španiji je kolesarje vodila od Mijasa do Malage. Dolga je bila 158 kilometrov. Že po 14 kilometrih so kolesarji prišli na vth 465 metrov visokega vzpona tretje kategorije Alo de Mijas. Sledil je spust in daljši ravninski odsek. Potem pa najtežji vzpon dneva. Kolesarji so se vzpenjali kar 16 kilometrov. Vse dokler niso prišli na 925 metrov visoki vzpon prve kategorije Puerto del Leon. To je bilo po prevoženih 76 kilometrih.

Potem jih je čakal razgiban odsek in spust vse do 110 kilometra. Vse do 145 kilometra je bila ravnina, sledilo je nekaj krajših vzponov in potem sprint. Tokrat smo pričakovali sprint glavnine in do tega je tudi prišlo. Na startu ni bilo izključenega Vincenza Nibalija, ki se je tudi opravičil za incident. Zaradi poškodbe pa je med etapo odstopil tudi Nibalijev klubski kolega pri Astani Paolo Tiralongo, ki je po včerajšnjem padcu pod in nad levim očesom prejel kar 20 šivov.

Kmalu po startu je prišlo do pobega. Ubežno skupino so sestavljali Natnael Berhane (MTN-Qhubeka), Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Omar Fraile (Caja Rural), Walter Pedraza Morales (Colombia), Martin Velits (Etixx-QuickStep), Alexis Gougeard (Ag2r), Ilija Koševoj (Lampre-Merida) in Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo). Že na prvem vzponu so si privozili tri minute naskoka, vrh pa je prvi prečkal Fraile. V ozadju so na čelu ritem narekovali kolesarji Orice GreenEdga.

Ti so branili majico vodilnega v skupnem seštevku. V rdeči majici je namreč vozil Chaves. Fraile je dobil tudi drugi gorski cilj in si je tako zagotovil majico najboljšega v tem točkovanju. V drugi polovici etape pa je pospešila tudi glavnina, saj so sprinterji začutili priložnost. 44 kilometrov pred ciljem sta padla Nacer Bouhanni in Daniele Bennati. Med ubežniki pa so se začeli napadi in kmalu sta pred glavnino vztrajala samo še Gougeard in Tjallingii.

Imela sta še minuto in 40 sekund naskoka, vendar pa so se v ozadju v lov podali člani Tinkoff Saxa, ki so delali za Petra Sagana. Pridružili so se jim še člani Giant Alpecina in na zadnjem razgibanem odseku je popustil Caleb Ewan. Ubežnika sta bila ujeta in obetal se je sprint. V spustu proti Malagi so pobudo prevzeli člani Skya. Prvi je sprint začel Degenkolb, a ni bil dovolj močan, saj ga je v zadnjih metrih uspel prehiteti Peter Sagan. Drugi je bil Bouhanni, tretji pa Degenkolb.

Za Sagana je bila to prva etapna zmaga na tritedenskih dirkah po Touru 2013. »Zelo sem vesel. Moram se zahvaliti kolegom, saj so opravili dobro delo. Poskusil sem zmagati za ekipo in vesel sem, da mi je končno uspelo. To je lep dan, « je dejal Sagan. Chaves je obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ