Peter Sagan prvič letos, Fabian Cancellara v krčih, Luka Mezgec 12.

Peter Sagan prvič letos, Fabian Cancellara v krčih, Luka Mezgec 12.
27.03.2016 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan vendarle do prve zmage v mavrični majici. Luka Mezgec v prvi zasledovalni skupini.

Do pobega po vsega treh kilometrih
Mojstri za enodnevne klasike so se tokrat pomerili na tradicionalni, že 78. dirki Gent Wevelgem, ki spada med dirke World Toura. Obenem je še zadnji pokazatelj forme favoritov za zmago na prestižnejši dirki po Flandriji. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Luka Pibernik, Luka Mezgec in Marko Kump. Dirka je bila dolga dobrih 240 kilometrov, zaradi bolezni pa na startu ni bilo Iana Stannarda in Alexandra Kristoffa, medtem ko so se vrnili Greg Van Avermaet, Nacer Bouhanni in Matti Breschel.

Lani je dirko dobil Luca Paolini, medtem ko je letos med favorite vsekakor spadal svetovni prvak Peter Sagan, ki je po šestih drugih mestih v tej sezoni lovil sploh prvo zmago v mavrični majici. Kolesarji so se zavedali, da bo pomembno vlogo pri selekciji odigral veter. Že po treh kilometrih dirkanja se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov, ki so jo sestavljali: Pavel Brutt (Tinkoff), Lieuwe Westra (Astana), Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise), Josef Cerny (CCC) in Simon Pellaud (IAM).

Kemmelberg je bil odločilen
Kljub močnemu vetru s strani so si ubežniki hitro privozili več kot 11 minut naskoka. Do prve prave selekcije v glavnini je prišlo po 80 kilometrih dirkanja. Veter se je okrepil, spremenil smer in to so nekatere ekipe želele izkoristiti. Čeprav si je skupina s številnimi zvezdniki privozila minuto naskoka pred glavnino, pa to ni bila odločilna poteza. Ta skupina je 114 km pred ciljem ujela ubežnike, 20 kilometrov kasneje pa je tudi glavnina izničila minuto zaostanka. Sledili so nekateri vzponi in spet je prišlo do selekcije.

V ospredju je bilo vsega okrog 50 kolesarjev, padel in odstopil pa je zmagovalec klasike Dwars door Vlaanderen Jens Debusschere. Ključni del trase pa je šele prišel na vrsto. Govorimo o tlakovanem vzponu na Kemmelberg. Prišlo je do nekaterih napadov, a poskusi so bili kmalu izničeni. Vse do napada Vjačeslava Kuznjecova, ki si je hitro privozil minuto naskoka. Sledila pa sta še vzpona Baneberg in znova Kemmelberg. Do cilja je bilo še 40 kilometrov. Na Banebergu se je v lov za Rusom podal Sep Vanmarcke, na Kemmelbergu pa je zares počilo.

Četverica najmočnejših neulovljiva
Fabian Cancellara in Peter Sagan sta ostro napadla. Vanmarckeja so sicer že prej ujeli, a je bil dovolj močan, da je obema sledil. Preostali so popustili. Tudi Tom Boonen ni mogel priključiti najboljšim. Kmalu po vzponu se je izoblikovala skupina štirih ubežnikov. Cancellara, Sagan, Vanmarcke in Kuznecov. Ujeti so jih poskušali še Štybar, Van Avermaet in Rowe, vendar jim to ni uspelo.

30 km pred ciljem je večja skupina zasledovalcev, ki so jo vodili člani Etixx Quick Stepa za četverico zaostajala za 20 sekund. A v ospredju so bili trije zelo močni in odločeni kolesarji. Kuznecov pa je pomagal po svojih močeh. Prvič so nekoliko bolj taktizirali pet kilometrov pred ciljem. Takrat je že bilo bolj ali manj jasno, da jih zasledovalci ne bodo mogli ujeti. Pravo taktiziranje pa se je začelo v zadnjih dveh kilometrih. Cancellara je bil 'ujet ' v ospredju in prihod v zadnje metre je bil zelo počasen.

Peter Sagan premagal urok mavrične majice
Sprint je dvesto metrov pred ciljem začel Kuznecov, Peter Sagan pa je bil tokrat prepričljivo najmočnejši. Drugi je bil Sep Vanmarcke, tretji Kuznecov, četrti pa Cancellara, ki je kasneje priznal, da je imel v zaključku težave s krči. Sagan je dirko dobil drugič. Prvič mu je to uspelo leta 2013, ko je drugo mesto zasedel Borut Božič. Po skoraj šestih urah dirkanja se je prva zasledovalna skupina lahko udarila za peto mesto.

To je pripadlo Arnaudu Demarju. Sledili so Fernando Gaviria, Jurgen Roelandts, Jacopo Guarnieri, Greg Van Avermaet in Michael Morkov. Izkazal se je tudi Luka Mezgec, ki je zasedel 12. mesto. Marko Kump je bil 60., Luka Pibernik pa je odstopil. Zdaj pa že vsi težko pričakujejo flandrijsko klasiko. Obeta se stota izvedba dirke po Flandriji, ki velja za pravi kolesarski praznik v tem delu svetu. Na sporedu bo v nedeljo, 3. aprila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ