Peter Sagan še 15. drugi! Tokrat boljši Van Avermaet

Peter Sagan še 15. drugi! Tokrat boljši Van Avermaet
17.07.2015 AVTOR: D. Z.
13. etapo na dirki po Franciji je dobil Greg Van Avermaet. Peter Sagan je že 15. na Touru zasedel drugo mesto.

Na dirki po Franciji so kolesarji opravili s 13. etapo. Ta jih je vodila od Mureta do Rodeza. Dolga je bila 198 kilometrov. Namenjena pa je bila ubežnikom, a se vse le ni tako razpletlo. Najprej pa h trasi. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone, a nič kaj preveč zahtevne. V zadnjih 80 kilometrih pa je bil trasa vseeno nadvse razgibana. Na 131 kilometru je bil vrh 422 metrov visokega vzpona tretje kategorije na Cote de Saint Ciruge. Govorimo o 3,8 km dolgem vzponu s povprečnim naklonom 5,8 %.

Po 156 kilometrih dirkanja so kolesarji prišli na 578 metrov visoki Cote de la Poparie. Vzpon četrte kategorije je bil dolg 2,8 km, povprečni naklon pa znaša 5 %. Na 167 pa je bil na sporedu še zadnji kategorizirani vzpon. Code de la Selve je vzpon četrte kategorije. Dolg je 3,9 km, povprečni naklon pa znaša 3,7 %. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupinica šestih kolesarjev. To so bili domačin, rojen prav v Rodezu Alexandre Geniez (FDJ), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Cyril Gautier (Europcar), Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo), Nathan Haas (Cannondale Garmin) in Pierre-Luc Périchon (Bretagne-S éch é Environnement).

Ujeti sta jih poskušala še Grivko in Quemeneur, vendar pa jima to ni uspelo. A ubežniki si prav velike prednosti niso uspeli priboriti. Kolesarji Giant Shimana so namreč skrbeli, da je bila razlika vseskozi na dosegljivih treh do štirih minutah. Najprej so se sprinterji udarili za točke na letečem cilju, ki ga je dobil Andre Greipel. Prejel je devet točk in je tako Saganu odvzel virtualno zeleno majico. Za vsega eno točk. A točke so podeljevali tudi na cilju. Na prvem gorskem cilju na Cote de Saint Cirgue je bil najhitrejši Thomas De Gendt so imeli ubežniki samo še tri minute naskoka.

V glavnini pa je prišlo do padca, saj se je na tleh znašel lani drugi Jean Christophe Peraud. Z njim in njegovimi poškodbami je imela zdravniška služba ogromno dela, a Francoz, lani drugi v skupnem seštevku, je vseeno vztrajal, pa čeprav v vidnih bolečinah. Kasneje je tudi popustil, tako da ni več sledil glavnini. Na koncu je zaostal skorajda za šest minut. Na drugem gorskem cilju je bil najboljši Geniez, medtem ko so v glavnini ritem narekovali kolesarji Tinkoff Saxa, ki so očitno zdaj pripravljeni več truda vložiti tudi v boj za zeleno majico. Kolesarji so tako poskrbeli, da je razlika 40 km pred ciljem padla pod tri minute.

Na vzponu Cote de la Selve je Tinkoff Saxu uspelo še nekaj več. Poskrbeli so, da se je v težavah znašel Andre Greipel, razlika pa se je zmanjšala na vsega minuto in pol. Takrat je ubežnike na hitrem spustu napadel Haas. A preostala peterica ga je hitro ujela. 15 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še vendo okrob minute in 20 sekund naskoka. Sledil je nekategorizirani vzpon na La Primaube, kjer je tudi med ubežniki prišlo do selekcije, saj je oster ritem pričel narekovati De Gendt. Sledil je še napad Keldermana. Obema pa je lahko sledil samo še Gautier.

Trojica je imela minuto naskoka pred glavnino, v kateri so bili še številni sprinterji. Šest kilometrov pred ciljem je glavnina zaostajala še pol minute in do zadnjih metrov je bilo napeto, ali bo ubežnikom uspelo na cilj priti pred glavnino ali ne. Zaključni metri - natančneje zadnjih petsto - so potekali v vzpon in glavnina se je vse bolj bližala. Ubežniki pa so bili ujeti zares tik pred ciljem. Videli smo dolg sprint. Peter Sagan se je spet boril za zmago, tokrat pa ga je premagal Greg Van Avermaet, ki je uprizoril dolg in na koncu uspešen sprint.

“Bilo je zelo tesno. Začel sem zelo zgodaj, saj sem v prejšnjem sprintu v Le Havru čakal predolgo. Poskušal sem skorajda že od vznožja. Zadnjih sto metrov se mi je zdelo, kot da traja večno. Vedel sem, da je nekdo na mojem kolesu, zato sem s sprintom kar nadaljeval in upal, da me ne bo prehitel, ” je dejal Van Avermaet. Sledil mu je Peter Sagan, ki je osvojil že 15 drugo mesto na dirki po Franciji. Zmago pa lovi že dve leti, pa čeprav jih ima že štiri: “Tu ne gre za nesrečo. Nareidl sem napako, saj sem predolgo čakal. Napadal sem, potem pa sem prišel za Van Avermaeta in se usedel. To je bila napaka, saj bi moral kar nadaljevati z napadom. To je bila moja napaka, zato sem jezen.

Med favoriti za najvišja mesta v skupnem seštevku pa ni prišlo do sprememb. Nibali in Contador sta se ukvarjala s počenimi zračnicami, vendar nista izgubila časa, tudi Bauke Mollema ne, ki je defect dobil dva kilometra pred ciljem. Froome ostaja v prepričljivem vodstvu, drugi ostaj Van Garderen in tretji Nario Quintana.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ