Peter Sagan šele po fotofinišu, Luka Mezgec drugi v sprintu glavnine (foto in video)

Peter Sagan šele po fotofinišu, Luka Mezgec drugi v sprintu glavnine (foto in video)
26.03.2013 AVTOR: D. Z.
Z zahtevno etapo se je začela dirka Trije dnevi De Panne. Po fotofinišu jo je dobil Peter Sagan, ki je za las prehitel Arnauda Demarja. Luka Mezgec je osvojil 12. mesto.

Razgibanih 198 kilometrov
Dirka Trije dnevi De Panne spada med dirke ekstra kategorije. Prvi dan so morali kolesarji opraviti tudi z najtežjo etapo. Razgibanih – kolesarji so morali premagati kar 13 kategoriziranih vzponov – 198 kilometrov je bilo nadvse zanimivih. Etapa se je začela v kraju Middelkerke, končala pa v Zottegemu.

Etapo je zaznamovala skupina štirih ubežnikov. To so bili nekdanji član Adrie Mobila in zdaj kolesar Katjuše Marco Haller, Keil Reijnen, Sam Bennett in Koen Barbe, ki so se v beg podali po desetih kilometrih. A njihov pobeg je bil obsojen na neuspeh, čeprav so si privozili skoraj devet minut prednosti.

Tudi Boonen narekoval ritem
Kasneje so se v lov podali kolesarji Lotta Belisola, kjer vozi Andre Greipel. V zaključku je ritem v glavnini narekoval sam Tom Boonen, ki je pomagal Marku Cavendishu. Tako se je prednost ubežnikov hitro zmanjšala in kasneje so bili tudi ujeti. Dirka se je začela znova. Še posebej pa je bil aktiven Peter Sagan.

20 kilometrov pred ciljem je prvič napadel, vendar pa so bili v ozadju predvsem v moštvu Omega Pharma Quick Step odločeni, da v sprint pripeljejo glavnino. Tudi zato Sagan v nadaljevanju ni mogel računati na pomoč Sylvaina Chavanela. Ko je kazalo, da bo do sprinta glavnine res prišlo, je Sagan spet napadel.

Napeto do ciljne črte
Sledilo mu je devet kolesarjev, tudi Niki Terpstra in Chavanel, tako da je Cavendish ostal brez pravih pomočnikov. Čeprav oba kolesarja belgijskega moštva nista sodelovala pri narekovanju ritma, se Sagan nanju ni več oziral. V ospredju je opravil ogromno dela, na pomoč pa so mu priskočili predvsem Gatto, Demare in Le Bon.

Kljub nesodelovanju pa so ubežniki uspeli ohranjati dobrih deset sekund prednosti pred glavnino. V zaključku pa neverjetno napet sprint. Sagan je pokril vse napade, prvi je sprintom začel Alexander Kristoff. A je to bilo prezgodaj. Peter Sagan ga je s precej višjo hitrostjo prehitel po desni strani. Zadnjih dvesto metrov pa je potekalo v rahel desni zavoj in prav po Saganovi desni strani je nekoliko hitreje pripeljal Arnaud Demare.

Bil je zelo hiter, a se je prestrašil, da ga bo Sagan stisnil ob ograjo. Zato je Slovaka odrinil, s tem pa izgubil nekaj hitrosti. Na ciljni črti je Sagana vseeno skorajda prehitel. Dolgo časa ni bilo jasno, kdo je etapo dobil. Tudi po fotofinišu se je bilo težko odločiti, a sodniki so bili po premisleku jasni.

Sagan sedmič letos, Mezgec samo za Greiplom
Etapo je dobil Peter Sagan, ki se je tako lahko veselil sedme zmage v tej sezoni. Nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani Demare pa je ostal brez morebitne prve zmage v tej sezoni. Sprva je bil razočaran, potem pa je prinzal: »Peter je rahlo sicer zavil, vendar pa je to del dirkanja. Del sprintov. Škoda. Bila bi prva zmaga, a očitno bom moral še počakati. «

Po petih urah dirkanja so se kolesarji v glavnini, ki je za zmagovalcem zaostala zgolj za devet sekund, lahko udarili za 11. Mesto. Sprint je pripadel Andreju Greiplu, medtem ko se je v tem zaključku izkazal Luka Mezgec. Kolesar Argos Shimana je moral premoč priznati samo Nemcu, tako da je zasedel 12. mesto. V tej skupini se je na cilj pripeljal tudi Blaž Jarc, medtem ko sta Kristjan Koren in Gregor Gazvoda zaostala za nekaj manj kot 15 minut. Aldo Ino Ilešič je odstopil.

Trije dnevi De Panne, skupni vrstni red
1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling Team 5:00:17
2. Arnaud Demare (Fra) FDJ 0:04
3. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša 0:06
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step 0:10
5. Oscar Gatto (Ita) Farnese Vini Selle Italia
6. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma Quick Step
7. Maxime Vantomme (Bel) Crelan Euphony
8. Jerome Cousin (Fra) Europcar
9. Davide Cimolai (Ita) Lampre Merida
10. Johan Le Bon (Fra) FDJ vsi isti čas
12. Luka Mezgec (Slo) Argos Shimano 0:19
46. Blaž Jarc (Slo) NetApp Endura vsi isti čas
108. Kristijan Koren (Slo) 15:03
113. Gregor Gazvoda (Slo) Champion System isti čas
Aldo Ino Ilešič je odstopil

Zadnji kilometri dirke in napet sprint za zmago

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ