Peter Sagan spet izjemno do zmage

Peter Sagan spet izjemno do zmage
11.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Peter Sagan je v zahtevni etapi v Bretaniji prišel do 10. etapne zmage na Touru, letos drugo. Zda se je utrdil v vodstvu v boju za zeleno majico. Primož Roglič je etapo končal z najboljšim.

Bretanija ponudila izjemno etapo. Na dirki po Franciji je za kolesarji peta preizkušnja od Lorienta do Quimperja. Etapa je bila dolga 204,5 km. Sicer ni bila ekstremno zahtevna, a vendarle ni bilo skorajda nič ravnine. Prava Bretanija, torej. Kolesarji so morali premagati dva vzpona četrte kategorije in tri tretje. V pobegu se je oblikovala skupina sedmih kolesarjev. To so bili Elie Gesbert, Lilian Calmejane, Toms Skujins, Julien Vermote, Jasper De Buyst, Nicolas Edet in Sylvain Chavanel. Slednji se je odločil, da nadaljuje s samostojnim pobegom, medtem ko je na enem izmed spustov dobrih 80 kilometrov pred ciljem padel Gesbert.

Chavanel je imel 70 kilometrov pred ciljem 40 sekund prednosti pred peterico zasledovalcev in tri minute in pol pred glavnino. V tej skupini so ritem narekovali kolesarji moštva BMC, ki so branili rumeno majico Grega Van Avermaeta. V glavnini ni bilo več Roberta Kišerlovskega, ki je odstopil zaradi padca. Na startu pa se ni pojavil Michael Matthews. Kolesar Sunweba, ki je lani dobil dve etapi in je osvojil zeleno majico je zbolel. V glavnini so ritem pričeli stopnjevati člani Bore Hansgrohe, pomočniki Petra Sagana, ki so tako želeli iz igre za zmago izločiti Fernanda Gavirio. V ospredju so Skujins, Calmejane in Edet ujeli Chavanela in skupaj so nadaljevali proti naslednjemu vzponu.

50 kilometrov do cilja so imeli ubežniki vsega minuto in pol prednosti in v glavnini se je pričel boj za boljše pozicije. V ospredju je Tom Skujins dobil oba kategorizirana vzpona in je tako prevzel pikčasto majico. Glavnina pa se je 25 kilometrov pred ciljem ubežni trojici približala na vsega 50 sekund zaostanka. Skujins je nadaljeval z napadom, sledil pa mu je lahko le Calmejane, ki pa pri tem pobegu ni več sodeloval. Pobega je bilo konec 12 kilometrov pred ciljem, ko se je že bil boj za odbitne sekunde na letečem cilju, ki ga je dobil Julian Alaphilippe, drugo mesto pa je zasedel vodilni Van Avermaet. Potem pa je slabih deset kilometrov pred ciljem napadel Rein Taaramae.

Za njim so se ekipe s favoriti že postavile v ospredje. Estonca je glavnina ujela, Kwiatkowski pa je narekoval ritem in tako Froomu pomagal ostati v ospredju. Potem je narekovanje ritma prevzel Bernal. Sleidl je zaključni kilometer in na vzponu je napadel Philippe Gilbert. A Belgijec ni zdržal. Sledil je sprint in zmage se je veselil Peter Sagan, ki je premagal Sonnyja Colbrellija. Tretji je bil Gilbert. Sledili so Valverde, Martin, Van Avermaet, Andersen, Pasqualon, Nibali, Simon, Thomas ... Primož Roglič je na cilj prišel v času zmagovalca, zasedel je 34. mesto. Ker pa je Van Avermaet že na letečem cilju dobil dve sekundi odbitka, je ohranil rumeno majico. V skupnem seštevku mu sledijo Van Garderen, Gilbert, Thomas, Alaphilippe, Jungels, Dumoulin ... Roglič je zdaj 19.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ