Peter Sagan že blesti v Kanadi, Matej Mohorič bežal

Peter Sagan že blesti v Kanadi, Matej Mohorič bežal
10.09.2016 AVTOR: D. Z.
Dirko World Tour GP Quebec je v sprintu dobil Peter Sagan. S pobegom v zaključku se je izkazal Matej Mohorič.

Osmerica ubežnikov
Na sedmi dirki za VN Quebeca so morali kolesarji premagati 201,6 km dolgo krožno preizšnju. Krog je bil dolg 12,6 km. Tako kot v prejšnjih letih je tudi tokrat dirko zaznamovala ubežna skupina. Tokrat se je v ospredju zbrala skupina osmih kolesarjev.

To skupino so sestavljali Valerio Agnoli (Astana), Lars Bak (Lotto-Soudal), Maksim Belkov (Katjuša), Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo), Matt Brammeier (Dimension Data), Alexandre Pichot (Direct Energie), Jan Barta (Bora-Argon 18) in Nicolas Masbourain (reprezentanca Kanade). Najvišja prednost ubežnikov je znašala tri minute in pol. Poskus pa se je končal že zelo zgodaj. Kolesarji Orice BikeExchanga so poskrbeli, da je glavnina ubežnike ujela 40 km pred ciljem.

Matej Mohorič napadel
Sledili so napeti trije krogi, polni napadov. Dobrih 30 km pred ciljem sta napadla Julian Alaphilippe in Luke Rowe. Neuspešno. Potem se je ospredju izoblikovala nova skupina kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mohorič.

Članu Lampreja Meride so se pridružili klubski kolega Rui Costa, Fabio Aru (Astana), Brent Bookwalter (BMC) in Sean De Bie (Lotto Soudal). Sprva se je zdelo, da gre za zelo složno in še kako nevarno skupinico, vendar pa se je kmalu izkazalo, da ubežniki niso složni predvsem zaradi dveh članov Lampreja Meride, ki je tako imela premoč. Sledil je napad Mateja Mohoriča, a sam ni bil dovolj močan, da bi lahko zdržal pred vse htrejšo glavnino.


Ko ga je glavnina ujela, so sledili novi napadi, a vsi so bili neuspešni. In večja skupina kolesarjev je tako skupaj začela zadnji vzpon tik pred ciljem. Govorimo o vzponu Rue de la Montagne. Do cilja so bili še štirje kilometri in sledil je napad Mattea Trentina, a potem je na vse skupaj odgovoril Gianni Moscon.

Mladi Italijan je bil najboljši na gorskem cilju, a do pravega cilja sta bila še dva kilometra. Zanj sta bila preveč. Podobno kot lani je v zaključku tudi tokrat napadel lanski zmagovalec Rigoberto Uran. A tokrat mu glavnine ni uspelo presenetiti, saj je pihal tudi nasprotni veter. V zadnjih metrih ga je skupina z najboljšimi ujela. Sledil je dolg sprint. Začel ga je Anthony Roux, ki pa je po dobrih petih urah dirkanja s tem samo pripravil sprint za Petra Sagana.

Peter Sagan premočan
Slovak je bil najboljši in se je lahko veselil zmage. Olimpijski prvak Greg Van Avermaet je bil drugi, Roux pa tretji. Sledili so Alberto Bettiol, Michael Matthews, Nathan Haas, Diego Ulissi, Bauke Mollema, Peter Vakoč, Vjačeslav Kuznjecov …

“Zelo sem vesel, zahvaliti pa se moram vsem klubskim kolegom, saj so ves dan garali. Neverjetno je, saj se med samo dirko nisem najbolje počutil. Tudi krče sem imel, vendar je to minilo. Vesel sem, da mi je uspelo zmagati. Tega prav gotovo nisem pričakoval, ” je priznal svetovni prvak Peter Sagan. Najboljši Slovenec je bil Jan Polanc, ki je z zaostankom 2:24 zasedel 65. mesto. Matej Mohorič je bil 85. Simon Špilak in Luka Pibernik sta odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ