Peter Sagan: Mojster za svetovna prvenstva

Peter Sagan: Mojster za svetovna prvenstva
26.09.2017 AVTOR: D. Z.
V preteklosti so kolesarji že postali tudi trikrat svetovni prvaki. A nihče trikrat zapored. To je zdaj uspelo Petru Saganu.

Peter Sagan je veliki junak cestne dirke v Bergnu. Zasluženo. Slovak je tako še tretjič zapored oblekel mavrično majico. Podvig, ki do zdaj ni uspel še nikomur.

»Zelo sem vesel. Zame je to posebna zmaga. Neverjetno je. V sezoni je veliko dirk, a ta je posebna. Imeti moraš veliko sreče, to je loterija. Lahko bi se zgodilo, lahko pa tudi ne, « je na novinarski konferenci Sagan razlagal novinarjem, medtem ko sta ob njem sedela domačin Alexander Kristoff, ki je zasedel drugo mesto, in s tretjim mestom razočarani Michael Matthews.

Sagan tudi letos ob sebi ni imel močne ekipe, vseeno pa so se Slovaki z narekovanjem ritma v določenih trenutkih pokazali v ospredju. Sagan pa je odpeljal taktično odlično dirko. Prav veliko ga na 267 kilometrov dolgi dirki v ospredju ni bilo. Vseskozi je hranil moči, medtem ko so mnogi »naboje « porabili za neuspešne napade. Sagan je vedel, da lahko čaka tudi na sprint manjše skupine.

»Današnja strategije? Nisem je imel. Kar narediš na koncu, ne moreš planirati ali sanjati dan prej. To se zgodi v tistem trenutku, « je dejal Sagan in priznal, da je na koncu ujel pravi vlak, saj se je vozil v zavetrju najbolj motiviranega kolesarja – Alexander Kristoff je na domačih cestah želel osvojiti naslov prvaka: »V zaključku sem menil, da se bom boril za četrto ali peto mesto. Nisem vedel, da se borim za naslov. Tega, da smo ujeli Alaphilippa sem se zavedel šele v zadnjem kilometru. V zadnjih kilometrih je bil tam tudi Gaviria. Na koncu pa je prišlo do sprinta. «

Zmago je posvetil noseči ženi, pa tudi tragično preminulemu Micheleju Scarponiju: »Bil je poseben človek. Ne samo v svetu kolesarstva. Vedno se je smejal in vedno nam je dajal pozitivno energijo. Žalostno, kar se je zgodilo. Še posebej žalostno je za njegovo družino. Jutri (v ponedeljek) bi praznoval rojstni dan. Z njim sem se na treningih ali dirkah vedno imel lepo. Žal mi je, da je umrl. « Seveda se je moral Sagan na novinarski konferenci posvetiti tudi posebni temi – trem naslovom svetovnega prvaka zapored.

Pri komaj 27 letih je tudi najmlajši izmed tistih, ki so že osvojili tri naslove svetovnega prvaka. »Ne vem, če se bo zaradi tega v svetu kaj spremenilo, vendar pa je lepo. Zame je vsaak zmaga posebna. Prve nisem pričakoval, druge mnogi niso pričakovali. To so vsi pričakovali, a ni bilo lahko. To je bil poseben dan. « Sagan je celo priznal, da je bilo do te zmage najtežje priti: »Zato, ker je bila dirka napredvidljiva. V nogah imaš na voljo samo en naboj. Čeprav je dirka dolga 267 kilometrov, moraš napasti samo enkrat. Lahko napadeš in greš v pobeg ali pa se spustiš v sprint. Kaj boš naredil? Do zadnjega kilometra nismo vedeli, če bo sploh prišlo do sprinta. Zato je ta zmaga posebna. «

Kolesar moštva Bora Hansgrohe se je odločil, da zaključi sezono. Letos ga na dirkah ne bomo več videli. Tudi zato, ker njegova žena Katarina v osmem mesecu nosečnosti. Na vprašanje, če bo po treh naslovih svetovnega prvaka in potem, ko bo postal še oče manj lačen zmag je dodal: »Želiten da končam kariero? Najprej me pustite, da uživam v tem uspehu. Upam, da bom naslednje leto spet dober na dirkah, vendar pa nikoli ne veš. To je pač šport. Živim iz dneva v dan. Kdo ve, kaj se bo zgodilo jutri? «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ