Peter Sagan: Ne razmišljam o stvareh, ki jih ne morem spremeniti

Peter Sagan: Ne razmišljam o stvareh, ki jih ne morem spremeniti
04.01.2018 AVTOR: D. Z.
Novinar Slovaške nacionalne televizije je na pripravah obiskal na pripravah na Palmi de Mallorci. Skupaj sta se spomnila sezone 2017.

Ni mu uspelo dobiti ene izmed pomembnejših klasik, po petih osvojenih zelenih majicah na dirki po Franciji so ga letos z dirke izključili. Potem pa se je za vse oddolžil z zmago na svetovnem prvenstvu.

Prvi kolesar v zgodovini je svetovni prvak postal tretjič zapored. Obenem je presegel magično mejo stotih zmag v karieri. Redki so taki. “Težko rečem, katera zmaga je najlepša. Trije naslovi svetovnega prvaka so posebni. Eden boljši od drugega. Prvi v Richmondu je bil super. Potem sem to ponovil v Katarju. Nisem sprinter, pa vendar mi je v enem izmed stotih poskusov uspelo premagati Cavendisha in Boonena. V Bergnu trasa ni bila ne za sprinterje ne za hribolazce. Zato je bilo veliko vprašanje. Vedno pravim, da ima vsaka dirka svojo zgodbo. Vseh dvesto kolesarjev na startu bi lahko napisalo knjigo o dirki, ” je pojasnil Peter Sagan.

Več kot 25 minut dolg intervju je opravil novinar Slovaške nacionalne televizije. Seveda je ob koncu sezone glavno vprašanje, kako bi ocenil sezono? “Vedno ponavljam. Eno leto je dobro, naslednje boljše, letošnje pa še boljše. Bila je zelo uspešna sezona. V tekmovalnem smislu in tudi na osebni ravni. Dobil sem sina Marlona, ” je še dejal Sagan, ki se je v času intervjuja mudil na Majorki in je tako preživljal čas brez prvorojenca. Letos bo moral pokazati, če bo tudi kot oče nadaljeval s tako izjemnimi predstavami. Sam pravi, da je ostal lačen novih zmag. Ceni pa tudi novo “darilo ”: “Vesel sem, da je Marlon zdrav, da nima nobenih težav. V mojem sorodstvu bi nekateri radi imeli otroka, pa ga ne morejo imeti. To je veliko darilo. Imeti otroka, tega občutka ne moreš opisati. Lepo je držati svojega otroka v naročju, saj veš, da je tako in nemočen. Veš, da brez tebe ne bi preživel. ”

A ni bilo vse idealno. Petkrat zapored je na Touru osvojil zeleno majico najboljšega po točkah. Od leta 2012 je dobil osem etap. Tudi letos je dobil tretjo etapo, potem pa so ga komisarji po četrti izključili z dirke, saj je v sprintu povzročil padec. Mark Cavendish je moral odstopiti: “Odločitev je pač padla. Izločili so me z dirke. Ko se je naslednji dan začela etapa, je bilo konec. Ne razmišljam o stvareh, ki jih ne morem spremeniti. To je zdaj za mano. Prvič sem imel julijske počitnice, tako da sem s tem zadovoljen. ” Nedavno so iz UCI sporočili, da so se s Petrom Saganom dokončno pobotali. Slovak pa pravi: “Ko je nekdo pripravljen priznati napako, se opravičiti, nenazadnje ljudje delamo napake, potem je OK. To sem, glede na zadnjo izjavo UCI tudi dobil. S tem sem zadovoljen. ”

Med poraze mnogi uvrščajo tudi njegovo drugo mesto na klasiki Milano-Sanremo. V sprintu ga je zgolj za nekaj centimetrov premagal Michal Kwiatkowski: “V vseh the letih sem se navadil kako prenesti rezultat. Razočaranje traja deset, dvajset minut. Potem je boljše. Če boš startal na stotih dirkah, boš delal napake in se iz njih nekaj naučil. Na naslednjih stotih dirkah pa boš spet naredil kakšno napako, drugačno. ” V vseh teh letih se je tako ogromno naučil in vsekakor se je lepo spomniti začetkov med elito. “Na začetku sem bolj razmišljal, da bom pomočnik, kot pa kapetan. Potem sem že na dirki v Avstraliji pomislil, da bi lahko tudi zmagoval, saj sem bil četrti v eni etapi. Kmalu zatem sem na dirki Pariz-Nica dobil dve etapi. Takrat sem spoznal, da lahko zmagujem tudi v World Touru, ” je dejal Sagan In letos je prišla že stota zmaga.

Mejnik, ki pa za Sagana očitno ni nič posebnega: “Nimam časa za to. Ne vem, kaj naj si mislim o tem. Mnogi menijo, da lahko to celo načrtuješ. Zakaj bi to načrtoval? Ne vem niti, kateri dan je danes. Živim pač tako. ” Predvsem pa je v intervjuju tudi poudaril, da ga uspehi niso spremenili: “Za temi uspehi je veliko trdega dela, a na koncu smo vsi samo ljudje. Nič se ni spremenilo. Še vedno počnem iste stvari kot prej. ” Kaj pa morebitni četrti naslov svetovnega prvaka? Trasa v Innsbrucku mu sicer ni pisana na kožo in morda se zato tudi izogiba temu odgovoru: “Pogosteje kot zmagaš, večja je možnost, da boš naslednjič izgubil. Še daleč je do SP. Ne vem, kaj se bo zgodilo med sezono. Zato bi rad preskočil to temo. ” Sagan bo novo sezono začel zelo zgodaj, saj bo spet nastopil na prvi dirki World Toura v sezoni - govorimo o januarski etapni preizkušnji Santos Tour Down Under v Avstraliji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ