Peter Vesel razkriva: 13 tisoč evrov za Cape Epic ...

Peter Vesel razkriva: 13 tisoč evrov za Cape Epic ...
15.02.2016 AVTOR: D. Z.
Vas zanima, koliko bi vas stal natop na znamenitem Cape Epicu? Če bi seveda dobili povabilo ... Kaj pa na kakšni bližnji dirki za gorske kolesarje? Peter Vesel razkriva ...
Od petih kompletov dresov do najema kombija in hiše
Kot smo že pisali, bo Peter Vesel letos nastopil vsaj na dveh etapnih dirkah
, namenjenih gorskim kolesarjem. Že čez nekaj dni odhaja v Španijo, potem pa ga čaka še nastop v Južni Afriki. A tokrat za spremembo ne na Cape Epicu. Priznal je, da je to tudi finančno prevelik zalogaj:

»Lani je celoten strošek. Seveda za celotno ekipo Etis znašal 13 tisoč evrov. Tu je všteto vse. Startnina, letalske karte, izdelava dresov – z Ivonne sva imela vsak po pet kompletov dresov – najem hiše za čas pred med in po dirki, najem kombija. Tudi vsa hrana, masaže, servis koles. Za Cape Epic je največji strošek vsekakor startnina, potem pa letalske karte. Ko pa vse skupaj sešteješ, se kar nabere, « je razkril Peter Vesel.

Kako do povabila?

Seveda pa si moraš povabilo na tako dirko tudi zaslužiti, saj je vedno več prošenj kolesarjev, kot jih na dirko lahko sprejmejo. Po drugi strani pa so dirke, na katerih organizatorji radi vidijo že uveljavljene kolesarje: »Ko organizator vidi, da obiščeš veliko etapnih dirk, da imaš solidne rezultate, da se piše o tebi, takrat pride do tega, da ti ni potrebno plačati startnine za dirko, « pravi Vesel.

Njegov letošnji program pa je v primerjavi s prejšnjimi leti drugačen. V četrtek odhaja v Andaluzijo. Med 21. in 26. februarjem bo tam etapna preizkušnja. »Za dirko po Andaluziji sem se sam dogovoril z organizatorjem za brezplačno startnino. Tja pa me je povabil Hrvaški tekmovalec Marko Fržop, tako da sam z dirko nimam posebnih stroškov, « je še priznal Vesel. Zato pa jih bo imel za dirko v Johannesburgu. Kako pa do sponzorjev?

Ko s sponzorjem vzpostavim osebni stik ...

To mu gre očitno zelo dobro od rok: »Glavni sponzorji so Etis, hiša tehnike, diagnostični laboratorij Adria lab, Keindl sport, športna prehrana Zipvit Sport – ProAdventure d.o.o., Fox Slovenija in gume Vittoria. Ko s sponzorjem enkrat vzpostavim osebni stik, se ponavadi uspem dogovoriti za sodelovanje. Vedno pa razmišljam, da moramo vsi imeti nekaj od tega. Gre za napise na opremi, pojavljanje v medijih. «

Morda niti ne pomislimo, a velik strošek je že kolo. Dve kolesi, če smo natančnejši. Te dobi pri uvozniku Keindl Sport: »Vozim kolesi Cube. Eno polno vzmeteno, drugi pa je hard tail. « A tudi denar ne pomaga, če na takih dirkah – dirka se v paru – nimaš pravega partnerja. V Veselovem primeru gre predvsem za partnerke, saj pogosteje nastopa v mešanih ekipah.

Kako do partnerja za etapno dirko?

»Partnerja za etapno dirko ni enostavno dobiti. Usklajevanje služb, cilji na dirki, kritje stroškov. Če se pogovarjamo o mešanih parih se z Ivonne najbolje ujameva. Oba imava veliko izkušenj z dirkanjem na etapnih dirkah, tako da se včasih samo pogledava in točno nama je jasno, kaj morava v določenem trenutku narediti. Ko si z nekom po 6 ali 7 ur na kolesu, ga res dobro spoznaš, saj imamo vsi tako dobre kot slabe trenutke. «

Prav izkušnje, ki si jih je Vesel v teh letih nabral, pridejo prav tako njemu, kot kolesarjem, ki se želijo preizkusiti na takih preizkušnjah: »Sam dobim kar nekaj povabil drugih tekmovalcev. Zato bom letos poleg Andaluzije in jober2c odpeljal še eno etapno dirko. « O tem pa kdaj drugič.
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ