Peter Vesel razkriva: Brazilska vroča izkušnja

Peter Vesel razkriva: Brazilska vroča izkušnja
17.11.2017 AVTOR: D. Z.
Skoraj en mesec je že odkar se je Peter Vesel vrnil z Brazilije. Nove izkušnje v gorskem kolesarstvu. "Težko je zaradi vročine."

Etapna dirka Brasil Ride je še ena izmed etapnih kolesarskih dirk, na katerih je v zadnjih letih nastopil Peter Vesel. Zdaj je tudi počitek že za njim in pripravlja se na nove podvige.

A vseeno se je lepo spomniti na dirko, na kateri je v kategoriji grand master skupaj s Pablom Rodriguezom tudi zmagal. "Sami višinski metri ne predstavljajo tako velike težave. Največjo težavo predstavljata vročina in vlaga. V etapi v olimpijskem krosu sem povsem ugasnil. Vlaga je bila taka, da so se mi že ob čakanju na startu orosila očala, " nam je razkril Peter Vesel.

Vesel je na dirki nastopil, potem ko je dobil povabilo s strani organizatorja. "Dirka je odlično organizirana. Poleg tega je na takih dirkah vedno posebno to, da lahko startaš ob vseh najboljših za take preizkušnje. Vsaj na startu si z njimi, " je še dodal Vesel. Kolesarji so morali premagati šesto kilometrov in 13 tisoč metrov nadmorske višine: "Najtežji klanec smo imeli v četrti etapi. Po 65 kilometrih dirkanja nas je pričakalo še 360 višincev. Naklon pa med 29 in 38 odstotki. V tej etapi smo morali premagati kar 2800 višincev. "

Sicer pa je bila ta etapa časovno tudi najdaljša, saj je Vesel na kolesu preživel kar šest ur in deset minut. Le šest minut krajša je zanj bila potem peta etapa. Po šteivlu kilometrov pa je bila najdaljša druga. A 138 kilometrov sta Peter in Pablo premagala v dobrih petih urah in pol, saj so kolesarji bolj ali manj vozili po makadamskih cestah: "A te ceste so precej slabše kot pri nas gozdne ceste. Luknja pri luknji. Kot bi se vozil po lestvi. " In, kako priti do zmage? Recept se zdi zelo preprost:

"Prvi dan sva si privozila skoraj pol ure prednosti. Navadil sem se že, da poskušaš že prvi dan od starta voziti na polno. Potem dobiš svojo skupino in gre. Na takih dirkah lahko pol ure izgubiš kaj hitro, že ob manjših težavah. " Tokrat je bila dirka zanimiva tudi z drugačnega vidika. Tri etape so kolesarji začeli na isti vzpon in vedno se je odvijala podobna zgodba. "Od starta na polno. Najprej dve minuti ravnine, potem pa ena minuta vzpona, na katerem si moral, če si želel ostati z najboljšimi, obračati več kot šesto vatov, " je še zaključil Vesel.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ