Peter Vesel razkriva: Najtežja je bila zapuščena železnica

Peter Vesel razkriva: Najtežja je bila zapuščena železnica
24.02.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki za gorske kolesarje v Andaluziji so že štiri etape. Spet se nam je oglasil Peter Vesel, ki skupaj z Markom Fržopom odlično napreduje tudi na lestvici.
Po štirih dneh na osmem mestu
»Včeraj sva etapo končala na 12. mestu in se na to mesto povzpela tudi v skupnem seštevku. Danes sva z osmim mestom napredovala prav na osmo. Tako včerajšnja kot današnja etapa sta bili tehnično zelo zahtevni. Res še nisem vozil tehnično tako zahtevne etapne dirke. Enostavno. Vseskozi moraš imeti pogled samo naprej. Na stezo, na skale, « je najprej razkril Peter Vesel.

Skupaj z Markom Fržopom namreč prvič nastopata na etapni preizkušnji v Andaluziji. Prve tri etape so kolesarji odpeljali v mestu Jaen, ki je slovensko-hrvaško navezo navduševalo z nasadi oljk. Pred četrto etapo pa je sledil transfer v Cordobo, kjer se je dirka nadaljevala. Tam se bo v petek, 26. februarja tudi končala. Opravili so sto kilometrov dolgo pot z avtodomom. Minila je brez težav. Tudi po zaslugi obeh članov ekipe, ki spremljata kolesarja.

Dva pomočnika in razdelitev dela

To sta Matic Šmon in Ivica Klisović. »Matic poskrbi za okrepne postaje in masažo takoj po etapi. Ta poteka kar na prostem. Najbrž sem edini, ki se masira s kapo, saj me kar zebe, « je z nasmehom pojasnil Vesel in dodal: »Ivica pa je nekakšna deklica za vse. Pranje koles, kuhanje. Sicer pa si delo razdelimo, se dopolnjujemo. «

V naslednjih dneh bo to še kako pomembno. Še posebej, če bodo tudi naslednje etape podobne prejšnjim, predvsem četrti: »V Cordobi smo imeli najprej pet kilometrov dolgo zaprto vožnjo. Bilo je kar nevarno. Sicer pa je to veliko mesto. Navdušen sem tudi nad številom gledalcev. Že v mestu jih je bilo ogromno, ob sami progi pa še več, predvsem na zahtevnih spustih in strmih vzponih. «

Zapuščena železnica

In še prav posebna izkušnja s četrte etape? Del proge je bil zares neobičajen, posledično tudi zahteven: »Pet kilometrov smo vozili po zapuščeni železniški progi. Res je bilo težko, predvsem zaradi neutrjenega kamenja. Potem je tu še vsake pol metra les, ki je na različnih višinah. « A kljub bolečim nogam in utrujenosti je Vesel nad vsem skupaj navdušen:

»Organizacija je super. Za varnost na cesti je odlično poskrbljeno. Večkrat prečkamo kakšno glavno cesto, pa je resnično vse povsem varovano. « Sicer pa so kolesarji v tretji etapi prevozili 72 kilometrov, premagali pa 1852 metrov nadmorske višine. Četrta etapa je bila daljša. Prevoziti so morali kar 90 kilometrov in premagati 1897 metrov nadmorske višine. Zdaj je pred kolesarji peta, 82,6 km dolga preizkušnja z 2080 metri nadmorske višine.
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ