Petrov deset let po zmagi

Petrov deset let po zmagi
16.06.2012 AVTOR: D. Z.
Se še spominjate dirke po Sloveniji 2002 in velikega dvoboja med Deanom Podgornikom in Rusom Jevgenijem Petrovom? Zmagovalec se je zdaj vrnil v Slovenijo.
Na predmejo do rumene majice
O tej dirki, predvsem pa o najtežji etapi čez Predmejo smo tudi v naši reviji Bicikel.com že pisali. Takrat smo vam prav s pomočjo Deana Podgornika predstavili vzpon na Predmejo, kjer se je takratna dirka kilometer pred vrhom tudi odločila. Do takrat vodilni Podgornik je popustil, Petrov pa ga je napadel in se pridružil manjši skupinici najmočnejših kolesarjev.

Na cilju v Ajdovščini jih je še odsprintal. Dobil je etapo in oblekel rumeno majico, ki jo je potem suvereno pripeljal do cilja v Novem mestu. Takrat je vozil za moštvo Mapei mladi. Družbo v tisti ekipi sta mu delala tudi zdaj velika zvezdnika Filippo Pozzato, ki je dobil etapo s ciljem v Ljubljani, in Fabian Cancellara. A prvo ime je takrat bil Petrov.

Tukaj, da zmaga z Brajkovičem
Rus se te dirke še zdaj spominja, a tokrat je na dirko po Sloveniji prišel v nekoliko drugačni vlogi. V moštvu Astana mu je jasno, da ne spada med najmočnejše in zaveda se, da je v teh dneh na dirko prišel z enim samim ciljem. Da drugim, predvsem Janiju Brajkoviču, pomagal do končne zmage.

"V četrtek nam je uspelo zmagati s Ponzijem. Janez se tudi dobro počuti, saj se pripravlja na Tour, obenem pa dirka še doma. Je naš največji up za zmago. Sam bom poskušal zmagati, vendar prek njega. Tako, da mu bom pomagal do zmage. To je zdaj moja naloga," je bil jasen Petrov.

Nekdanji dvakratni svetovni prvak
Petrov je do zdaj še vedno edini kolesar, ki je v kategoriji do 23 let na enem svetovnem prvenstvu osvojil obe zlati medalji. Bil je namreč najboljši tako v vožnji na čas kot tudi v cestni preizkušnji. To mu je uspelo leta 2000. Potem pa je kot veliki up prestopil v Mapei, vendar svojih potencialov ni uspel do konca razviti.

Zdaj pa se je po desetih letih vrrnil na dirko po Sloveniji. Ugotovil je, da je to povsem drugačna preizkušnja kot takrat. Predvsem pa je priznal, da je zdaj konkurenca neprimerno boljša.

"Slovenija naredil velik korak naprej"
"Dirka je naredila velik korak naprej. Razlika? Nivo dirkanja je precej višji, preskok je očiten," je dejal zdaj 34-letni Rus, ki je še dodal: "Zdaj sem prihajajo velike ekipe. Takrat, ko sem zmagal jaz, je ta dirka spadala v kategorijo Open in največjih ekip tukaj ni bilo. Zdaj je nivo višji, sem pridejo velike, največje ekipe iz Pro Toura. Tako se mi je uspelo tudi meni vrniti."

Sicer v nekoliko drugačni vlogi, v vlogi pomočnika, a Jevgenij Petrov je eden izmed tistih kolesarjev, ki bodo za vedno zapisani v zgodovini največje in tudi edine slovenske etapne dirke. Nikakor pa ne smemo pozabiti dejstva, da je istega leta dobil tudi prestižno dirko Tour de l'Avenir., pred dvema letoma pa je bil najboljši v 11. etapi dirke po Italiji.
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ