Philippe Gilbert "shodil", Dani Moreno najhitrejša "Puščica"! Wiggins in Nibali že uprizorila prvi šov

Philippe Gilbert "shodil", Dani Moreno najhitrejša "Puščica"! Wiggins in Nibali že uprizorila prvi šov
17.04.2013 AVTOR: D. Z.
Dani Moreno je dobil Valonsko puščico. 2. etapa na dirki po Trentinu je pripadla Konstantinu Sivtsovu. V skupnem seštevku vodi Maxime Bouet.

Moreno dobil Valonsko puščico
Na Valonski puščici pa je zablestel Dani Moreno. Španec, sicer pomočnik Joaquina Rodrigueza, je imel v zaključnem vzponu na Huy največ moči in je premagal Sergia Henna ter Carlosa Betancurta. Po pričakovanjih je zmagovalca dobrih 200 kilometrov dolge dirke odločil znameniti zaključni vzpon na Huy. Tam je 700 metrov pred ciljem najprej napadel Betancurt.

Nekje na sredini vzpona se je v lov pognal prvi favorit Philippe Gilbert, ki je sicer poskrbel, da je odpadel Peter Sagan, a je tudi Belgijcu, sicer zmagovalcu te dirke leta 2011, zmanjkalo moči. Dvesto metrov pred ciljem je povsem popustil. To je znal izkoristiti Dani Moreno. Najprej je prehitel Gilberta, potem pa še Betancurta. Slednjega je pred ciljem ugnal še Henao, Betancurt pa je bil tretji.

DIRKA PO TRENTINU
Trojica napadla ob vznožju zaključnega vzpona

Druga etapa na dirki po Trentinu je bila dogla kar 225 kilometrov. Začela se je v Sillianu, končala pa z zaključnim vzponom do term Vetriolo. Po pričakovanjih so bili ubežniki dneva ujeti ob začetku zaključnega vzpona. Tam so kmalu napadli trije kolesarji. To so bili Konstantin Sivtsov, Stefano Pirazzi in Pierre Rolland.

Predvsem kolesar Skyja Sivtsov je odločno narekoval ritem in tako si je trojica hitro privozila lepo prednost. Ritmu Sivtsova najprej ni mogel slediti Rolland, slabe tri kilometre pred ciljem pa je popustil še Pirazzi in Sivtsov je proti cilju nadaljeval v samostojni vožnji. V ozadju so ritem narekovali neverjetno močni kolesarji Astane, ki so bili kar štirje.

Nibali dvakrat napadel, Sivtsvo zdržal pritisk
Dobre tri kilometre pred ciljem je prvič napadel Vincenzo Nibali. Naredil je prvo selekcijo, saj so mu lahko sledili le Pozzovivo, Santambrogio in v svojem ritmu še Wiggins, s precej večjimi težavami pa Evans. Nibali je kasneje spet napadel in tako se je izoblikovala skupina štirih kolesarjev: Nibali, Pozzovivo, Santambrogio in Wiggins, ki je trojici zgolj sledil. Aktiven ni bil, saj je imel v pobegu svojega kolesarja.

Sivtsov je nadaljeval v svojem ritmu, v ozadju pa je z napadom poskusil še Santambrogio. Slediti mu ni mogel nihče in tako je začel lov za Sivtsovom, ki je v zadnjem kilometru vseskozi pogledoval na zasledovalca. Sivtsov je v zaključku uspel zadržati prednost pred napadalim Santambrogiom in Sivtsov se je lahko veseli zaslužene zmage.

Santambrogio je bil drugi, Nibali in Wiggins pa sta ciljno črto prečkala skupaj. Na tretjem in četrtem mestu. Tako je Wiggins, ki je Nibaliju sledil z navidezno lahkotot, očitno že pokazal, da bo na dirki po Italiji konkurenčen tudi na strmejših vzponih. Kar precej časa so izgubili Scarponi, Basso, Pellizotti, Evans …

V četrtek je bila na sporedu že tretja etapa na dirki po Trentinu. Tokrat so na svoj račun prišli trije ubežniki. Sprint pa je dobil domačin Ivan Santaromita, ki je ugnal Paola Tiralonga in Micheleja Scarponija. Gregor Gazvoda je odstopil. Zaradi padca pa je dirko predčasno končal tudi lanski zmagovalec Domenico Pozzovivo. V skupnem seštevku do večjih sprememb ni prišlo. S pobegom se je izkazal tudi še lani kolesar moštva Adria Mobila Kristjan Djurasek.

Valonska puščica, rezultati
1. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 4:52:33
2. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 0:03
3. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale
4. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp
5. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma Quick Step
6. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 0:08
7. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team
8. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel Euskadi
9. Bauke Mollema (Niz) Blanco Pro Cycling Team
10. Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale
11. Giampaolo Caruso (Ita) Katjuša
12. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
13. Diego Ulissi (Ita) Lampre Merida 0:13
14. Tom Jelte Slagter (Niz) Blanco Pro Cycling Team
15. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team 0:15

Skupni vrstni red
1. Maxime Bouet (Fra) Ag2r La Mondiale 13:23:36
2. Konstantsin Sivtsov (Blr) Sky Procycling 3:19
3. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 3:49
4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 3:57
5. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini 4:06
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 4:19
7. Aleksandr Djačenko (Kaz) Astana Pro Team 4:20
8. Stefano Pirazzi (Ita) Bardiani Valvole 4:27
9. Pierre Roland (Fra) Europcar 4:49
10. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre Merida 4:52

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ