Philipsen v šprintu dobil zadnjo tlakovano klasiko

Philipsen v šprintu dobil zadnjo tlakovano klasiko
07.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Alpecin Fenix

S Scheldeprijsom se je zaključila letošnja spomladanska sezona tlakovanih klasik, čeprav kocke na zadnji enodnevni dirki niso imele odločilne vloge. Pričakovano je odločil šprint, dobil ga je Jasper Philipsen pred Samom Bennettom.

Vremenska napoved za Scheldeprijs je bila zelo slaba, napovedovala se je toča, ponekod celo sneg in zelo nizke temperature, a na koncu razmere vendarle niso bile tako katastrofalne. Je pa dirko zaznamoval močan bočni veter, ki je glavnino že 120 kilometrov pred ciljem razbil na več manjših delov.

Po dobrih 10 kilometrih zelo napetega dirkanja v Zeelandu se je izoblikovala skupina 30 kolesarjev v ospredju, v kateri so prednjačili tekmovalci Bore Hansgrohe in Deceuninck QuickStepa, njihova prednost je narasla na dve minuti pred zasledovalno skupino z UAE Emirates na čelu in dirke je bilo za zasledovalce praktično konec.

Pri Deceunincku se je tokrat Florian Senechal podredil sotekmovalcem, skupaj z Marcusom Burghardtom iz Bore sta opravila večino dela na čelu prve skupine in jo »pospremila« do šprinta. Michael Morkov je vnovič pripravil odlično izhodišče za Deceuninck, ki pa je imel tokrat kar dva šprinterja - ob Samu Bennettu še Marka Cavendisha, ki se je vnovič vozil zelo dobro.

Zdelo se je, da bo Bennett v šprintu zdržal do ciljne črte, a ga je ob močnem vetru v hrbet po sredini cestišča premagal Jasper Philipsen in razveselil ekipo Alpecin Fenixa, ki v letošnji pomladi dirka res dobro.

Bennett se je na šprinterski klasiki moral sprijazniti z drugim mestom, Cavendish je pristal na tretjem mestu, razočarali pa so kolesarji Bore, saj je bil njihov najbolje uvrščeni Pascal Ackermann na šestem mestu. Na ženski izvedbi Scheldeprijsa, letos so jo izvedli prvič, je slavila Lorena Wiebes pred Emmo Norsgaard in Eliso Balsamo. Slovenski predstavnici Špela Kern in Urška Žigart sta odstopili.

Sezona kock bi se morala zaključiti s Pariz - Roubaixom v nedeljo, a bomo na severni pekel morali počakati do oktobra. V koledarju klasik zdaj sledi nekaj dni premora, v naslednjem tednu pa se začenjajo ardenske preizkušnje - v sredo Brabantska puščica, v nedeljo pa Amstel Gold.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ