Phinney zmagovalec prve dirke po Dubaju, Kittel zvezda dirke

Phinney zmagovalec prve dirke po Dubaju, Kittel zvezda dirke
09.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
Uvodno dirko v Dubaju je po zaslugi zmage na kronometru dobil Taylor Phinney, Marcel Kittel pa je dobil preostale tri etape.

1. etapa: 

1 Taylor Phinney (USA) BMC Racing Team 0:12:03  
2 Steven Cummings (GBr) BMC Racing Team 0:00:14  
3 Lasse Norman Hansen (Den) Garmin Sharp 0:00:16

2. etapa:

1 Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano 2:50:30  
2 Peter Sagan (Svk) Cannondale    
3 Taylor Phinney (USA) BMC Racing Team  

 

3. etapa:

1 Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano 3:47:52  
2 Juan Jose Lobato Del Valle (Spa) Movistar Team    
3 Peter Sagan (Svk) Cannondale     

 

4. etapa:

1 Marcel Kittel (Ger) Team Giant-Shimano 2:41:09  
2 Mark Renshaw (Aus) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team    
3 Andrea Guardini (Ita) Astana Pro Team  

Skupni seštevek, končni vrstni red:
1 Taylor Phinney (USA) BMC Racing Team 9:31:33
2 Steven Cummings (GBr) BMC Racing Team 0:00:15
3 Lasse Norman Hansen (Den) Garmin Sharp 0:00:17 

 

Na dirki po Dubaju, katere vseh 415 kilometrov je potekalo po ulicah v okolici tega arabskega velemesta, je po zaslugi visokih štartnin nastopilo ogromno zvezdnikov, med njimi tudi Mark Cavendish in svetovni prvak Rui Costa.

Kronometer je dobil kolesar BMC-ja Taylor Phinney in oblekel modro majico vodilnega, razočarala pa sta Tony Martin in Fabian Cancellara, ki sta osvojila četrto oziroma peto mesto. Vse ostale etape pa so bile povsem v znamenju nemškega “orjaka ”, prvega zveznika Giant - Shimana Marcela Kittla, ki je še enkrat več dokazal, da počasi prevzema šprinterski primat v pelotonu. Moštveni kolega Luke Mezgeca je tudi osvojil rdečo majico najboljšega po točkah. Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil Steve Cummings, tretje pa Lasse Norman Hansen.

Dobro formo je pokazal tudi Peter Sagan, ki je zabeležil eno drugo in eno tretje mesto. "Manx Express" je bil v Dubaju povsem razglašen, v zadnji etapi je z drugim mestom opazen rezultat Omegi privozil njegov moštveni kolega Mark Renshaw.

Mladi zvezdnik BMC-ja je bil po (po njegovih besedah) prvi zmagi na etapnih dirkah v WorldTouru zelo zadovoljen: “To zmago smatram kot svojo prvo WorldTouru na etapnih dirkah. To je zame zelo velik korak, uživam v vlogi vodje ekipe. Zelo sem hvaležen svojim moštvenim kolegom, ki so tu v Dubaju opravili izvrstno delo in me varno pripeljali do konca. Brez njih mi ne bi uspelo.

Marcel Kittel je na najboljši možen način začel sezono: “Že sedaj sem v izvrstni formi, ne smem se pritoževati nad stanjem mojih nog. Včerajšnja etapa je bila zame zelo velik preizkus, katerega sem prestal z odliko. Zadnja etapa je bila najhitrejši ogled znamenitosti v zgodovini! Mislim, da sem lahko samozavesten pred nadaljevanjem sezone.

Tudi organizatorji dirke, na čelu z predsednikom organizacijskega komiteja Saeedom Haremom in Lorenzom Giorgettijem iz RCS Sporta, so bili s prvo izvedbo dirke zadovoljni. Za prihodnost imajo velike načrte, že za prihodnje leto načrtujejo dodatno peto etapo, vendar s tem njihovih načrtov še ni konec – radi bi gostili začetek Gira d’Italia!

“Za prihod Gira v Dubaj bi bilo potrebnih ogromno stvari, vendar nič ni nemogoče. Glavna ovira bi bila logistika, saj je iz Dubaja do Italije šest ur dolg polet in triurna časovna razlika, kar je za kolesarje zelo naporno. Na začetku smo veliko razmišljali o tem, vendar je trenutno naša prioriteta narediti dirko po Dubaju čim bolj prepoznavno, nato pa bomo razmišljali o Giru, ” je načrte šejkov vsaj za nekaj časa na hladno postavil Giorgetti.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ