Pibernik 10., Božič padel, Hagen zmagal

Pibernik 10., Božič padel, Hagen zmagal
10.06.2016 AVTOR: D. Z.
Dauphine. Luka Pibernik 10. v sprintu. Zmagal Edvald Boasson Hagen. Borut Božič padel. Alberto Contador izgubil devet sekund.

Sprinterska etapa
Za kolesarji na dirki Criterium du Dauphine je po profilu sodeč še najlažja etapa. Govorimo o četrti etapi. Start je gostil Tain l'Hermitage. Po 176 kilometrih pa je bil cilj v Belleyju. Kolesarji so morali premagati dva vzpona četrte kategorije.

Trasa je bila sicer vseskozi razgibana, a jasno je bilo, da se bodo za zmago udarili sprinterji. Na startu sta bila tudi Luka Pibernik in Borut Božič, medtem ko je v rumeni majici etapo začel Alberto Contador. Etapo so zaznamovali trije ubežniki Maxime Bouet, Bryan Nauleau in Frederik Veuchelen, ki so napadli takoj po startu. Morali pa so se soočiti tudi z močnim nasprotnim vetrom. A pravih možnosti za uspeh niso imeli, pa čeprav so si privozili več kot pet minut naskoka.

Padec Božiča ...
15 km pred ciljem je napadel Bouet. Glavnina se mu je že povsem približala, on pa je v ospredju zdržal vse do štirih kilometrov pred ciljem. Takrat so se za prevlado borili kolesarji Cofidisa, Giant Alpecina in Etixx Quick Stepa. In potem se je, stisnjen ob desni rob cestišča in ob betonsko ograjo na tleh znašel Borut Božič.

Padec je bil zares grd, a kolesar Cofidisa se je hitro pobral in prišel do cilja. Z njim je padel še Alexis Gougeard. V zaključku prav nobena ekipa ni uspela sestaviti pravega vlaka. Zaključek je bil speljan v rahel vzpon. Nathan Haas je uspel ponuditi še največ pomoči Boassonu Hagnu. Norvežan se je veselil zaslužene zmage. Najbolj se mu je po več kot štirih urah in pol dirkanja približal Julian Alaphilippe. Tretji je bil Nacer Bouhanni. Odlično deseto mesto pa je zasedel Luka Pibernik.

Contadorjeve izgubljene sekunde
Zaradi padca v zaključku pa so nekateri kolesarji v boju za končno zmago izgubili nekaj dragocenih sekund. Alberto Contador jih je izgubil devet, ravno tako kot Richie Porte. Froome pa je na cilj prišel v prvi skupini.

»Po pravici povedano, devet izgubljenih sekund me ne moti. Moti me, ali se pravilo zadnjih treh kilometrov upošteva ali ne, « je povedal Contador. Španec še vedno vodi. Zdaj ima samo še štiri sekunde prednosti pred Froomom in šest pred Portom. Sledijo Alaphilippe, Martin, Herrada, Yates, Rosa, Navarro, Hesjedal ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ