Pibernik najboljši na gorskih ciljih, Špilak 6. v Švici! Froomov šov za zmago v Franciji.

Pibernik najboljši na gorskih ciljih, Špilak 6. v Švici! Froomov šov za zmago v Franciji.
14.06.2015 AVTOR: D. Z.
Dirka po Švici: Luka Pibernik med ubežniki, zmagal Kristijan Đurasek. Simon Špilak 6. Chris Froome je na dirki Criterium du Dauphine slavil drugo etapno zmago in si priboril tudi končno.

Dirka po Švici

Na 79. dirki po Švici je za kolesarji druga etapa. Risch Rotkreuz je gostil start in cilj. Etapa je bila dolga dobrih 160 kilometrov in je minila v znamenju Slovencev, pa tudi Hrvata, ki je med elito odšel prav iz Slovenije. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Vrh zadnjega je bil po dobrih 140 kilometrih dirkanja. Pobeg dneva je uspel četverici kolesarjev. V tej skupini je bil tudi Luka Pibernik, medtem ko so se mu pridružili še Valerio Agnoli, Cameron Meyer in Jurgen Roelandts.

Ubežniki pa se tokrat niso borili za etapno zmago. Zato pa se je zmage po samostojni akciji veselil Hrvat Kristijan Đurasek. Daniel Moreno je dobil boj osmerice kolesarjev za drugo mesto. v tej skupini je bil tudi Simon Špilak, ki je zasedel šesto mesto. V tej skupini je bil tudi zmagovalec prologa Tom Dumoulin, ki je tako obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je zdaj Geraint Thomas, tretji pa Daniel Moreno. Špilak je zdaj 10. Za vodilnim zaostaja za 19 sekund. Luka Pibernik si je priboril majico za najboljšega na gorskih ciljih.

Criterium du Dauphine
Na 67. dirki Criterium du Dauphine smo videli nadvse zanimivo zadnjo, osmo etapo. Kolesarji so spet pripravili pravi šov in Chris Froome si je z etapno zmago in izjemnim napadom v zaključku privozil tudi končno zmago. A najprej h trasi. Saint Gervais Mont Blanc je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona do Modane Valfrejusa. Kolesarji so morali v 156 kilometrih premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Po enega četrte in druge kategorije ter po dva tretje in prve kategorije.

Predvsem zaključni vzpon na Modane Valfr éjus je bil še posebej spektakularen. Govorimo o 8,4 km dolgem klancu s povprečnim naklonom 5,7 %. Prav pred vstopom v zadnji kilometer je bil vzpon najstrmejši. Prav na tem vzponu smo videli izjemno vožnjo najboljših. Moštvo Sky je vseskozi narekovalo oster ritem, pa čeprav je imel konkurent Tejay Van Garderen 18 sekund naskoka v skupnem seštevku.

Na zadnjem vzponu je imel ubežnik Cummings še vedno dobro minuto naskoka, v glavnini pa se je že naredila huda selekcija. Alejandro Valverde se je sam podal v lov, potem pa je v ozadju ritem pričel narekovati Vincenzo Nibali. Valverdeja je ujel, slabih pet kilometrov pred ciljem pa je napadel Michele Scarponi, ki je poskrbel za večjo selekcijo. Popustili so številni, tudi tretji Intxausti. Ko je Scarponi prenehal z napadom, je narekovanje ritma prevzel Wout Poels, zadnji Froomov pomočnik.

Froome je dolgo čaka na odločilen napad in izvedel ga je slaba dva kilometra pred ciljem, tik pred najstrmejšim odsekom. takoj se je otresel vseh zasledovalcev. Le Van Garderen ga je nekaj časa še poskušal ujeti, vendar Američan ni bil dovolj močan. Froome se je lahko veselil druge zmage zapored in tudi končne zmage. Ravno tako druge, potem ko je to dirko dobil že leta 2013. Takrat je kasneje dobil tudi Tour de France.

Drugi v etapi je bil mladi Simon Yates, tretji pa Rui Costa. Z njima se je pripeljal tudi Van Garderen, ki je tako izgubil 18 sekund, a je Froome dobil tudi deset odbitnih sekund za zmago. Froome je tako slavil končno zmago. Na koncu si je privozil deset sekund prednosti pred Van Gardernom in 1:16 pred Ruijem Costo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ