Pidcock pometel s tekmeci za zaslužen naslov svetovnega prvaka

Pidcock pometel s tekmeci za zaslužen naslov svetovnega prvaka
31.01.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

Brez van Aerta in van der Poela je na SP v Fayettevillu vloga prvega favorita pripadla Tomu Pidcocku, ki jo je na hitri progi upravičil in brez težav osvojil prvi naslov svetovnega prvaka v ciklokrosu.

SP v Fayettevillu v ZDA je ob progo pritegnilo kar veliko množico gledalcev, očitno tudi v ZDA za ciklokros obstaja precej zanimanja. Na enostavni in zelo hitri progi je bil prvi favorit Tom Pidcock, s štartne črte pa se je najhitreje pognal evropski prvak Lars van der Haar.

Hitro se je v ospredju izoblikovala večja skupina kolesarjev, v kateri so bili vsi favorizirani Belgijci, pa van der Haar, presenečenje dneva Clement Venturini in še nekaj kolesarjev. Belgijci so izkoriščali številčno premoč in začeli z napadi na Pidcocka, prvi se je nevarno odlepil Toon Aerts.

Ker bi celo dirko težko pokrival skoke, se je Pidcock še pred polovico dirke odločil za napad, na vzponih je pospeševal in na seriji 30 stopnic s silovitim tempom naredil dovolj razlike, da ga do konca kroga zasledovalci niso več ujeli.

Ko je bil v ospredju sam, je lahko vozil v svojem ritmu z visokim številom obratov in prednost se je iz sektorja v sektor povečevala. Pidcock je imel dogajanje povsem pod nadzorom, ni izgledal, da je na koncu s svojimi močmi in na ciljni črti se je lahko z navijači v ZDA veselil prvega naslova svetovnega prvaka za Veliko Britanijo (v članski konkurenci) v ciklokrosu. Poskrbel je še za šov ob koncu in ciljno črto prečkal s "supermanom" na kolesu.

»Pričakoval sem zelo težko dirko. Belgijci so me poizkušali napasti s taktičnim dirkanjem, zato sem iskal svojo priložnost za napad in jo tudi izkoristil. Mislim, da je bila dirka zaradi odsotnosti van der Poela in van Aerta še težja, saj so vsi gledali mene. A smo naredili dober plan, držal sem se navodil in na koncu se je dobro izšlo,« je povedal novopečeni svetovni prvak, ki letos cilja še na mavrični majici v gorskokolesarskem krosu in na cesti.

»Ciklokros v Veliki Britaniji vsako leto raste in napreduje. Da ima VB zdaj svetovnega prvaka kaže na to, da smo se uvrstili na zemljevid ciklokrosa. Mislim, da je to dobro za šport, da postaja bolj mednaroden, da so konkurenčni kolesarji iz večih držav,« še dodaja zvezdnik Ineosa.

Boj za drugo mesto je potekal med Larsom van der Haarom in Elijem Iserbytom, ki sta v zaključnih krogih vozila skupaj. Van der Haar je bil vidno močnejši, nekajkrat se je že na progi skorajda otresel Iserbyta, ki nato tudi v šprintu ni imel nobenih možnosti in moral se je zadovoljiti z bronom, van der Haar pa s srebrom.

V nedeljo sta potekali še dve dirki na SP v ZDA, med mladinci je slavil Jan Christen, Švicar iz vrst Pogi Teama, med mlajšimi članicami pa Nizozemka in prva favoritinja Puck Pieterse.

SP v ciklokrosu, moški Elite, rezultati:

  1. Tom Pidcock (VB) 1:00:36
  2. Lars van der Haar (Niz) +0:30
  3. Eli Iserbyt (Bel) 0:32
  4. Michael Vanthourenhout (Bel) 0:52
  5. Clement Venturini (Fra) 0:57
  6. Toon Aerts (Bel) 1:02
  7. Jens Adams (Bel) 1:06
  8. Laurens Sweeck (Bel) 1:16
  9. Kevin Kuhn (Švi) 1:36
  10. Daan Soete (Bel) 1:44





Značke: Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ