Pidcock v šprintu Brabantske puščice ugnal van Aerta

Pidcock v šprintu Brabantske puščice ugnal van Aerta
14.04.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Britanski zvezdnik v nastajanju Tom Pidcock je bil na Brabantski puščici, zadnji tlakovani in hkrati prvi ardenski klasiki sezone, v ciljnem šprintu hitrejši od Wouta van Aerta za največjo zmago kariere na cesti.

Tom Pidcock je pred letošnjo sezono prestopil k Ineosu in se posvetil dirkanju na cesti, 21-letnik pa že celo pomlad dokazuje, da so mu enodnevne dirke pisane na kožo. Tokrat je blestel na Brabantski puščici, nekakšnem križancu med flamskimi tlakovanimi klasikami in enodnevnimi preizkušnjami v Ardenih, ki sledijo.

Kolesarji so na dirki preizkusili tudi vzpon na Moskestraat, ki bo osrednji del trase na letošnjem svetovnem prvenstvu. Ker so na vzponu na novo položili kocke, je podlaga zdaj precej manj zahtevna, posledično pa vzpon kolesarjem na svetovnem prvenstvu vsaj zaradi tlakovcev ne bi smel povzročati večjih preglavic.

Dirko je spet zaznamovalo agresivno dirkanje, za večjo ubežno skupino se je kmalu podala močna zasledovalna skupina z nekaterimi favoriti iz druge vrste, vrstili so se tudi napadi iz glavnine, zato se je razmerje moči spreminjalo skorajda iz kilometra v kilometer.30 kilometrov pred ciljem se je v ospredju izoblikovala zelo močna skupina dobrih 10 kolesarjev, ki je imela pred glavnino slabo minuto naskoka. Nato je sam napadel Matteo Trentin in se odpeljal v ospredje, dobrih 5 kilometrov kasneje pa je napadu Pidcocka sledil le Wout van Aert in skupaj sta ujela Italijana.

Trojica je v ospredju ohranjala okrog 20 sekund naskoka pred zasledovalno skupinico, v kateri se je zasedba konstantno menjavala, nihče pa ni uspel ujeti priključka z vodilnimi tremi, ki so z varno prednostjo začeli zadnji vzpon do ciljne črte. Nato so povsem upočasnili in skorajda bi dovolili zasledovalcem, da jih ujamejo, na koncu pa je vendarle odločal šprint med tremi ubežniki.

Prvi ga je začel Wout van Aert, Trentin je hitro ostal brez moči, Pidcock pa je iz zavetrja Belgijca brez težav prilezel mimo in se veselil suverene in povsem zaslužene zmage, svoje prve v tej sezoni in prve v dresu Ineosa.

Na dirki sta bila tudi dva slovenska predstavnika, Matej Mohorič je dirko končal v glavnini slabo minuto za zmagovalcem in pokazal, da se je po nekoliko daljšem obdobju treninga na dirke vrnil dobro pripravljen, v isti skupini je dirko končal tudi Luka Mezgec.

Scotson najboljši v Španiji

S prvo etapo se je začela etapna dirka kategorije Pro po Valencii, kjer letos ni zvezdnikov najvišjega kova, vsaj ne med kolesarji, ki bi se borili za skupni seštevek. Prvo etapo je s samostojnim napadom dobil kolesar Groupame FDJ Miles Scotson.

Tri v vrsto za Marka Cavendisha

Pravljica Marka Cavendisha v Turčiji se nadaljuje, očitno je izkušeni Britanec dobil prepotrebno mero samozavesti in se po prvi zmagi v ponedeljek tudi v naslednjih dveh dneh povzpel na najvišjo stopničko. Tokrat je v šprintu izkoristil vse svoje izkušnje in počakal v zavetrju Jasperja Philipsena, ki je šprint začel nekoliko prezgodaj, nosilec turkizne majice vodilnega na dirki pa je v zadnjih metrih brez težav švignil mimo njega za tretjo zaporedno zmago na dirki po Turčiji. Žiga Jerman je etapo končal na 30. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ