Pikčasta Slovenija, kolesarski vodnik

Pikčasta Slovenija, kolesarski vodnik
05.04.2024 AVTOR: Uredništvo

Zakaj bi moral en sam vzpon vsebovati tisoč višinskih metrov, ko se jih lahko povežem več, ki dajo skupaj želenih tisoč in več? Tudi mnogo več. Lotil se je dela, brez prevelikega upanja, da bo kam pripeljalo. Tadej Golob je odpeljal in izmeril nekaj krogov po cestah, ki jih je poznal, dokler ni odkril aplikacije garmin connect in se ji pustil peljati po Sloveniji.

V vodniku Pikčasta Slovenija se je tako znašlo petinšestdeset krogov, katerih skupna lastnost je ta, da vsebujejo najmanj tisoč višinskih metrov vzpona. Med njimi je tudi sedem velikih (Kum, Krvavec, Rogla, Areh, Kolovrat, Vršič s trentarske strani, Mangar), ki delujejo kot samostojne ture, gor in dol po bolj ali manj isti cesti, vsi drugi klanci so povezani v krog, se pravi z istim izhodiščem, ki je hkrati tudi zaključek oziroma cilj ture.


Maloprodajna cena knjige je 24,90 EUR
DARILO (večnamenska rutka in snemalci za pnevmatike) pri nakupu v spletni knjigarni fejstbranje.si

Naročila kolesarskega vodnika Pikčasta Slovenija, Tadej Golob >>>Dobra stvar tega vodnika in krogov v njem je prav njegova poljudnost, neobveznost.

Tadej Golob o vodniku: "Začrtane trase lahko dojamete zgolj kot predlog, jih začnete (in končate) kjer koli na njihovih krožnicah, odpeljete v predlagano smer ali po svoje. Obljubim pa lahko, da boste, če se boste držali vrisanih cest, ostali na asfaltu, razen tam (v treh primerih), ko tega za kakšen kilometer zamenja znosen makadam. To vam zagotavljam, ker sem še iz tistega analognega sveta, v katerem niso poznali ne aplikacij ne satelitske navigacije, in sem izrisano z računalnikom preveril še na terenu oziroma odpeljal vse kroge."Vodnik vsebuje zemljevid z vrisano traso, imena krajev, skozi katere vas vodi pot in QR kodo za vsak posamezen krog, kolesarski izlet. QR koda poveže do sledi ustreznega izleta na pametni aplikaciji Garmin Connect, ki si jo prenesete na svoj števec ali mobilni telefon in se pustite voditi tako naloženi navigaciji.

Vodnik vsebuje tudi oceno zahtevnosti posamezne ture – od ena do pet. Pri teh ocenah Tadej Golob poudari: "Gre za rekreativno lestvico. Vsak klanec, naj bo še tako položen, je zahteven, če ti kdo diha za ovratnik in navija tempo, ki sega iz tvoje cone udobja. Prav cona udobja je bila merilo, ker pa je ta precej individualna reč, jo je bilo treba nekako objektivizirati. Po dolgem razmišljanju je nastalo upoštevanje meril (tehtaje štiri količine – dolžino kroga, skupno število višinskih metrov, dolžino klancev in njihovo strmino)".

Glede najlepše ture pa Tadej Golob pove: "Po vseh gorenjskih, primorskih, notranjskih, dolenjskih, štajerskih, koroških klancih še v Goričkem, pri krogu številka 65. Tako, da so te estetske oznake izgubile pomen. Ne, ne vem, kje je s kolesom najlepše v deželi tej. To oceno prepuščam vam."

O AVTORJU
Tadej Golob (1967) je pisatelj s tematsko raznolikim naborom del. Piše za mladino in odrasle, njegov roman Svinjske nogice je prejel nagrado kresnik, serija kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi pa je postala ena najbolj uspešnih slovenskih knjižnih serij in doživela televizijsko ekranizacijo. Še dlje kot s pisanjem se Tadej Golob ukvarja s športom. Kot srednješolec je igral nogomet za NK Maribor Branik, se kot študent lotil alpinizma in kot član odprave Ski Everest 2000, na kateri je Davo Karničar kot prvi človek smučal z vrha sveta, tudi sam stopil na vrh Everesta.

Značke: Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ