Pinarello 2014

Pinarello 2014
15.07.2013 AVTOR: Jaka Jaušovec
Obiskali smo predstavitev koles Pinarello 2014. Tokrat nekoliko manj zares velikih presenečenj.

 

 

Še največ pozornosti obiskovalcev sta požela oba nova modela koles za vožnjo na čas, prvo pravo polnovzmeteno kolo ter prenovljen srednji razred. Nov je tudi koncept imen za dosedaj oštevilčene modele koles, več je lakiranih okvirjev, niso pa pozabili niti na čedalje bolj moderne kolutne zavore. Celotno ponudbo pa lahko najdete tudi na uradni spletni strani www.pinarello.com.

 

Dogma – še naprej vrh ponudbe

Pinarello Doma 65.1 Think 2 in udobnejša različica Dogma K ostajata za leto 2014 nespremenjena, veliko ekspreimentiranja pa ni bila deležna niti grafična podoba. Poleg nekaj novih barv, bo več koles Dogma 65.1 Think 2 po novem v lakirani izvedbi, kar bi že lahko nakazovalo na postopen umik matiranih okvirjev. Mimogrede, serijsko je na voljo kar 14 barvnih kombinacij.

So pa Dogmo in Dogmo K pri Pinarellu opremili tudi s kolutnimi zavorami, različici je moč prepoznati po oznaki Hydro. Na izbiro so zavore Shimano, TRP (v večini primerov v povezavi s komponentami Campagnolo – hidravlična zavorna čeljust in poteg preko pletenice) ter komplet Sram Red.  


Aerodinamična Paris in Marvel, pametnejši tudi Rokh

Poslavlja se FP Quattro, vrača se Marvel. Slednje je eno izmed novih imen za leto 2014, tako Marvel kot Paris pa sta opremljena s Pinarellovim aerodinamičnim paketom. Vilice se, tako kot pri Dogmi 65.1 Think 2, nadaljujejo v okvir, kar izboljšuje aerodinamiko kolesa.

Parisu, Marvelu in Rokhu pa je skupna tudi tehnologija Think 2, kar pomeni, da je okvir prilagodljiv tako z mehanskimi kot tudi elektronskimi komponentami, nov je še t. i. “press-fit ” sistem gonilnega ležaja, prenovljen dizajn koles pa izstopa s kombinacijo dveh različnih odtenkov iste barve.


Prihajata Razha in Neor, FP Team lepši

FP Due je še eden izmed modelov, ki je dobil novo ime, čeprav se zdi, da mu ne pristaja najbolje. Razha deluje grobo in ga ne povežemo takoj z bolj romantičnim Pinarellom, a se ga bomo do prihodnje sezone verjetno že navadili. Preimenovan pa je tudi edini še aluminijast okvir v ponudbi Pinarella – namesto FP Uno Alu se ta sedaj imenuje Neor.

V ponudbi še naprej ostaja tudi manj asimetričen okvir FP Team, ki bo prihodnje leto v pretežno matirano črnem odtenku in je opremljen z močno črto vzdolž okvirja v različnih barvah – rdeča, rumena, rožnata ali modra. Zdi se, da bo FP Team tudi dokončno prevzel vlogo vstopnega karbonskega kolesa Pinarello. Še letos aktualni FP Uno Carbon se namreč poslavlja.


TT, TRI, MTB

O dvojici novih koles za vožnjo na čas smo podrobneje že pisali, zato kaj več kot to, da Sibilo in Bolide izgledata tudi v živo še kako hitro, na tem mestu ne bomo dodajali.

Za potrebe triatloncev so rekrutirali prejšnji model za vožnjo na čas – Graal 60.1, medtem ko je model FT1 dobil le novo poimenovanje – Xiron.

Precej novosti pa je tudi v svetu gorskega kolesarstva.  Lanskoletna inovacija Dogma XC 9.9 je na voljo v novih barvnih kombinacijah, dodali pa so ji tudi 650b različico – Dogma XC 7.7, medtem ko 26-palčne izvedbe v katalogu sploh ne najdemo. Mimogrede, tudi aluminijast model Mantha XC je na voljo samo na večjih obročnikih.

Veliko pa stavijo pri Pinarellu tudi na polnovzmeteno različico Dogme z oznako Dogma XM 9.9. Podobnost z modelom XC je v prednjem delu okvirja očitna, medtem ko za blaženje tresljajev skrbi štiritočkovni sistem vzmetenja s Foxovim blažilcem in zelo lepo obdelanim aluminijastim vmesnim členom.

Oglejte si uradna napovednika za Dogma 65.1 Think 2 in Dogma XM 9.9:

Še nekaj posnetkov s predstavitve:

Pinarello Dogma K Hydro
 

Pinarello Sibilo
 

Pinarello Dogma XM 9.9
 

Pinarello Dogma 65.1 Think 2


Pinarello Dogma 65.1 Think 2 Hydro
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ