Pinarello Dogma F8 - osmo čudo sveta

Pinarello Dogma F8 - osmo čudo sveta
29.05.2014 AVTOR: Matej Zalar
Pri Pinarellu so predstavili novo, osmo generacijo modela Dogma, s katerim bo Chris Froome v juliju napadal novo zmago na Touru.
V preteklih dveh sezonah so kolesarji uporabljali model 65.1, ki je postal kolo z največ osvojenimi naslovi na svetu, med drugim so z njim osvojili dva Toura, naslov svetovnega prvaka in več kot 100 zmag na dirkah Pro Toura.

Zato je bilo tako uspešen model težko nadgraditi, vendar je Pinarellu v sodelovanju s Skyem in Jaguarjem uspelo. Sky je zagotovil "feedback" svojih kolesarjev, Jaguar se je posvetil aerodinamiki in testiranjem v vetrovnikih, Pinarello pa je bil zadolžen za oblikovanje kolesa.

Na podlagi tega sodelovanja je nastala Dogma F8, ki so jo poimenovali kar osmo čudo sveta, uradni slogan pa se glasi #EndOfDiscussion - konec debate. Rezultati sodelovanja so osupljivi: nova Dogma je kar 12% bolj toga, 16% bolj uravnotežena, ima kar 47% boljšo aerodinamiko, okvir in vilice velikosti 54 pa so 120 gramov lažji kot pri prejšnjem modelu.

Nad modelom je navdušen tudi Chris Froome: "Prva stvar, ki sem jo opazil pri Dogmi F8, je njegova izredno nizka teža. Uspeli so narediti zelo lahko kolo, kar je za nas fantastično. Ko sem se prvič zapeljal nekaj krogov z njim, sem takoj občutil togost kolesa, ko pritisneš na pedala, se vsa moč prenese na cesto. Nič ni zvijanja in poplesavanja kolesa, moč gre naravnost skozi kolo. Upam, da bom z novo Dogmo spet osvojil Tour!"

Pinarello Dogma F8 je že prejel potrdilo s strani UCI-ja, da je primeren za cestne dirke, svoj debi pa bo doživel na dirki Criterium du Dauphine 2014.

Poudarki kolesa:

- Sistem "OndaF8", nadgradnja sistema Onda2, za še bolj učinkovito absorbiranje tresljajev in večje udobje med vožnjo.
- Zadnja zavora je asimetrična, skladno z okvirjem, in je zato popolnoma zaščitena pred vetrom, kar zmanjšuje zračni upor.
- Nove aero vilice, zelo podobne tistim, ki jih uporabljajo na modelu Bolide.
- Nova sedežna opora, ki je lažja in bolj aerodinamična.
- Spodnja cev okvira je oblikovana tako, da so bidoni skriti pred vetrom, kar zmanjšuje zračni upor.
- Dve opciji za namestitev košarice na zadnjo cev okvira: nižja je bolj aerodinamična, višje ležeča pa lažje dostopna in lažja za uporabo.
- Think2 sistem, ki omogoča namestitev tako mehanskih kot elektronskih menjalnikov.
- Baterija elektronskih menjalnikov je integrirana v zadnjo cev.

Predstavitev kolesa:
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ