Pintarjeva za nov slovenski mejnik

Pintarjeva za nov slovenski mejnik
23.09.2017 AVTOR: D. Z.
Na SP v Bergnu je bila sobota rezervirana za mladince in članice. Urša Pintar je bila 22., kar je nova najboljša slovenska uvrstitev.

Najprej kar med članice. Na dirki so nastopile tudi Polona Batagelj, Urša Pintar in Špela Kern. V Bergnu je končno posijalo tudi sonce.

Kolesarke pa so se soočile z 19,1 km dolgim krogom, predvsem pa je bilo jasno, da so prve favoritinje za zmago Nizozemke. Dobrih 60 kilometrov pred ciljem so v ospredju sicer bile ubežnice, a v glavnini je prišlo do padca, v katerega so bile vpletene številne zvezdnice. Med drugimi tudi Blaakova, ki je potem spet ujela priključek z glavnino.

Ob predzadnjem vzpenjenju na vzpon Salmon so se v ospredju znašle tudi Van Vleuten, Guderzo, Garfoot, Deignan, Niewiadoma, Hanna Nilsson … A glavnina jih je ujela štiri kilometre pred vstopom v zadnji krog. Takoj zatem so napadle Chantal Blaak, Barnes in Cordon. Hitro so si privozile dobre pol minute prednosti, medtem ko je bilo v glavnini samo še dobrih 50 kolesark. Med njimi še vedno tudi Urša Pintar in Polona Batagelj.

Na vzponu Salmon je prva iz ozadja napadla Niewiadoma, sledile so ji le redke, zraven pa sta bili tudi Nizozemki Van Vleuten in Van der Breggen. Izoblikovala se je manjša skupina ubežnic. Ker so vse pazile na Van Vleutnovo in Van der Breggnovo, je osem kilometrov pred ciljem prva napadla Blaakova. Nihče več je ni uspel ujeti, saj sta njeni klubski kolegici pokrili vse napade. Po dobrih šestih urah dirkanja je Blaakova proslavljala nastov svetovne prvakinja.

V ozadju pa je glavnina ujela zasledovalno skupino. Sledil je boj za preostali dve medalji. Garfootova je bila drugi, tretja pa Amalie Diderisken. Imamo tudi novo najboljšo slovensko uvrstitev. Urša Pintar je bila 22., Polona Batagelj pa 26, Špela Kern pa je odstopila.

Mladinski svetovni prvak je postal Julius Johansen, drugo in tretje mestosta zasedla Italijana. Luca Rastelli je prišel do srebne medalje, Michele Gazzoli pa do bronaste. Najboljši Slovenec je bil Aljaž Jarc na 37. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ