Pirelli še v gorsko kolesarstvo

Pirelli še v gorsko kolesarstvo
10.03.2019 AVTOR: Vladimir Pakrac - Dovla

Vodilo snovanja družine Pirelli Scorpion MTB je bilo vračanje k izvirnemu - preprostosti.

Pirelli Scorpion je v avtomobilističnem svetu dobro poznana pnevmatika, ki jo v različnih izvedenkah najdemo predvsem na platiščih terencev in SUV-jev. Glede na to, da so cestnim kolesarskim plaščem pri italijanskem gumarju nadeli ime dirkaških pnevmatik (P Zero), je ime Scorpion MTB logična izbira za prvo pirellijevo družino plaščev, ki je namenjena gorskim kolesarjem. Še bolj kot avtomobilistična tradicija, pirellijevo samozavest ob vstopu v segment gorskega kolesarstva krepijo uspehi iz sveta motokrosa, kjer so ob pomoči istoimenske pnevmatike – Scorpion – osvojili kar 70 naslovov svetovnega prvaka v različnih kategorijah.

Osnovna ideja družine Scorpion MTB je logična delitev modelov glede na teren po katerem največkrat kolesarimo, kar naj bi uporabniku olajšalo pravilno izbiro plašča. Tako so plašči Scorpion MTB namenjeni trem tipom podlage: trdi, mešani in mehki (Hard -H, Mixed - M, Soft - S). Dodatna različica plašča je namenjena montaži na zadnje kolo (Rear Specific - R). Vsaka različica trdote je označena tudi z lastno barvo, ki pa na žalost niso poenotene z barvami zmesi pri Formuli 1. Rdeča tako označuje plašče za trdo podlago, rumena za mešano in modra za mehko. Plašč za zadnje kolo zaznamuje zelena barva. Pri označevanju se Pirelli tako odmika od segmentiranja plaščev glede namembnosti (XC, All-mountain, Enduro ipd.), ter se obrača k izvirnemu – preprostosti.

V tem duhu skupno točko vseh plaščev Scorpion MTB predstavlja zmes SmartGRIP, ki so jo razvili istem razvojnem obratu v Italiji, kjer izdelujejo tudi plašče za Formulo 1. Posebnost SmartGRIP-a je v tem, da gre za univerzalno zmes, ki sestavlja vse plašče, ne glede na njihovo namembnost, in naj bi delovala tako v mokrih kot suhih razmerah. Plašči se glede namembnosti tako razlikujejo predvsem po obliki profila in velikosti čepov. Posebnost SmartGRIPA je tudi v tem, da tekalno površino vseh plaščev sestavlja zgolj ena zmes, kar naj bi zmanjševalo trganje čepov in prehitro uničevanje plašča.

Plašči Scorpion MTB bodo na voljo v dveh najpopularnejših velikostih koles, 27,5’ in 29’. Slednji bodo na voljo v dveh širinah – 2.2’ in 2.4’ in dveh konstrukcijskih različicah – “Lite” in navadna (ojačana). Slednja je ojačana z dodatnim karkasnim vložkom, ki plašču nudi dodatno zaščito proti predrtju po celi površini, a je tudi nekoliko težja. Različica Lite je namenjena vsem, ki želijo nekoliko hitrejši in lažji plašč. Najlažji plašč v družini, Scorpion MTB H 29x.2.2 Lite naj bi tehtal osupljivih 660g!

Več na velo.pirelli.com

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ