Plače kolesarjev bi se lahko znižale tudi za 30 odstotkov

Plače kolesarjev bi se lahko znižale tudi za 30 odstotkov
04.06.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Belgijski ekonomist Wim Lagae je razburil javnost s svojimi črnogledimi napovedmi, ki so bile objavljene v časniku Het Nieuwsblad. Lagae napoveduje, da bi se plače kolesarjev lahko vrnile na raven izpred 10 ali celo 15 let.

Chris Froome je največje ime letošnje kolesarske tržnice, a bo tudi on težko iztržil toliko, kot bi denimo lahko lani.

Kolesarstvo se je zaradi koronavirusa znašlo v še posebej neugodnem položaju. Vsi športi trpijo, a ker so kolesarske ekipe popolnoma odvisne od sponzorskega denarja, zaslužka z naslova medijskih pravic, prodaje vstopnic ipd. pa nimajo, bodo še bolj prizadete. Že v letošnji sezoni se je začelo krčenje stroškov, nižanje plač in velika negotovost, ki se bo samo še stopnjevala.

»Naše analize kažejo, da se bodo glede na trenutno dostopne podatke proračuni, namenjeni za sponzorska sredstva športnim ekipam, pri podjetjih zmanjšali za 30 do 35 odstotkov,« je posvaril Lagae, ki je specialist za ekonomijo kolesarstva in deluje na Univerzi v Leuvnu. »Zelo čudno bi bilo, če se takšni rezi ne bi zgodili pri podjetjih, ki svoj denar namenjajo kolesarstvu. Nogomet se bo pobral predvsem zaradi ostalih virov prihodka, kolesarstvo s svojim šibkim poslovnim modelom pa bo žal mnogo bolj trpelo,« še svari Lagae.

Dodal je še, da pred rezi ni varen praktično nihče: »Po 30 letih konstantne rasti plač in razvoja športa se zdaj pripravljamo, da bodo plače padle na raven izpred desetih ali 15 let. Tudi obstoječe pogodbe se bodo spreminjale, ker ekipe pričakujejo 30 odstotkov manj denarja v letnih proračunih. Kolesarji so v zelo slabem pogajalskem položaju.«

Agent Yannick Prevost je bil zelo neposreden: »Svojim kolesarjem smo že svetovali, naj pogodbe podpišejo čim prej, če imajo na mizi vsaj solidno ponudbo, ker boljše ne bodo dobili. Pričakujemo recesijo.«

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ