Po dnevu razgretih strasti v Franciji najbolj vesel Valentin Ferron

Po dnevu razgretih strasti v Franciji najbolj vesel Valentin Ferron
10.06.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V hudi vročini so se kolesarji na dirki po Dofineji pripeljali do vznožja Alp, 6. etapa pa je na koncu pripadla ubežnikom. Z napadom v zadnjem kilometru je bil najbolj iznajdljiv Valentin Ferron.

Dan se je začel z odmevnim odstopom, Juan Ayuso, ki je bil po kronometru na 8. mestu in bi bil eden od tekmecev Primoža Rogliča za rumeno majico, je odstopil zaradi bolezni. Peloton se je kuhal v francoski vročini, povprečna hitrost v prvi uri dirkanja je presegla 45 km/h, vseeno pa je sedmerica kolesarjev poizkusila srečo s pobegom.

Tempo je bil cel dan hud, tako hud, da je odpadel in izgubil pet minut Chris Froome, Michal Kwiatkowski pa je sredi etape zaradi bolečin v kolenu odstopil. Povprečna hitrost je bila pred zadnjimi 30 kilometri skoraj 45 km/h, vseeno pa je ubežna skupina ohranila več kot tri minute prednosti pred glavnino.

Tam so kolesarji Jumbo Visme sicer lovili, a tokrat ne na polno in že precej pred ciljem je bilo jasno, da pred odločilnim vikendom v Alpah ne želijo potrošiti preveč moči. Ubežnikom so tako prepustili možnost za etapno zmago, vse pa je z napadom ob vstopu v zadnji kilometer presenetil Valentin Ferron, ki je ekipi TotalEnergies privozil drugo etapno zmago na dirki.

»To je zame izjemen trenutek, etapna zmaga na domači dirki svetovne serije je res neverjetna. Za nas se dirka odvija izvrstno. Vedel sem, da bo Andrea Bagioli v šprintu hitrejši, zato sem moral poizkusiti in izbral sem popoln trenutek za napad,« je bil zadovoljen Ferron.

Diskvalifikacija vročekrvnega Juana Sebastiana Molana

Z drugim mestom se je tri sekunde za njim moral zadovoljiti Pierre Rolland, tretji je bil Warren Barguil. Zelo vroče je bilo tudi v glavnini v zadnjih 10 kilometrih, glavna akterja pa sta bila Juan Sebastian Molano in Hugo Page. Molano je že ob vstopu v zadnjih 10 km odrinil Pageja in ga tudi udaril z roko, po prihodu v cilj pa sta besedni dvoboj nadaljevala, Molano pa ga je še enkra udaril po čeladi. Kasneje je bil s strani sodnikov diskvalificiran.

»Vem, da je bilo moje dejanje napačno in se zanj opravičujem, a imam tega fanta že od prvega dneva dirke vrh glave. Že dvakrat sem bil zaradi njega skoraj na tleh, danes pa se je pri 80 km/h odločil, da bo menjal linijo in zapeljal je vame. Vem, da ga ne bi smel odriniti, a morda bo kdo razumel, da v takšnih trenutkih živci popustijo,« je Molano na cilju v Gapu povedal kolumbijskim novinarjem.

Na srečo v nervoznem zaključku niso popustili Primožu Rogliču, ki je varno končal v glavnini in v »pole positionu« dočakal odločilni vikend na dirki po Dofineji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ