Po dolgem pobegu zmaga Majke, favoriti sklenili premirje

Po dolgem pobegu zmaga Majke, favoriti sklenili premirje
29.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: La Vuelta

Poljak Rafal Majka je po štirih letih spet na najvišji stopnički, v 15. etapi Vuelte je zmagal po 85 kilometrov dolgem samostojnem pobegu. Med favoriti večjih sprememb ni bilo, le Adam Yates je pridobil peščico sekund.

Današnja 15. etapa dirke po Španiji je bila s štirimi kategoriziranimi vzponi in slabimi 4000 metri izziv za kolesarje pred drugim dnevom premora. Pričakovano, kot se to dogaja na večini etap letošnje Vuelte, se je spet odpeljala močna skupina ubežnikov, v glavnini pa ni bilo dovolj želje po etapni zmagi za celodnevni lov, zato so ubežniki dobili novo priložnost za zmago.

Rafal Majka je v zadnjih letih predvsem pomočnik, tokrat pa je dobil svojo priložnost in jo tudi izkoristil. Napadel je že na drugem vzponu dneva na Puerto de Pedro Bernardo in se sam odpeljal proti cilju, čeprav je bilo do konca še skoraj 90 kilometrov. A tudi za njim kolesarji niso imeli dovolj moči, najbližje je Poljaku prišel Steven Kruijswijk, a je tudi Nizozemec zaostal več kot minuto. Rafal Majka je tako slavil svojo prvo zmago po štirih »sušnih« letih.

Eiking še vztraja v rdečem

Pričakovali smo, da se bodo kolesarji v glavnini pred dnevom premora še enkrat pomerili na nož in vsaj poizkusili z napadi na rdečo majico Odda Christiana Eikinga in tudi na Primoža Rogliča, a smo vnovič spremljali premirje. Jumbo Visma je imela v glavnini dovolj kolesarjev, da so tekmece odvrnili od napadanja, šele v zadnjih kilometrih je pospešil Adam Yates in si do cilja privozil 15 sekund naskoka.

Primož Roglič je konec drugega tekmovalnega tedna na Vuelti dočakal brez težav, v skupnem seštevku je na tretjem mestu in je prvi med tistimi glavnimi favoriti za rdečo majico, čeprav se tudi Eiking in drugi Guillame Martin zelo dobro borita in sta trši oreh, kot so si najbrž mislili v taborih Jumbo Visme in Movistarja. Vseeno pa bi bilo veliko presenečenje, če bosta oba zdržala na prvih dveh mestih, ko se bosta Roglič in Enric Mas v težkem zadnjem tednu dirke po Španiji vnovič merila na nož.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ