Po flandrijskih poteh tudi za mavrične majice?

Po flandrijskih poteh tudi za mavrične majice?
12.01.2018 AVTOR: D. Z.
Vsekakor bi bilo nadvse zanimivo! Minister za šport v Flandriji je povedal, da želi vložiti kandidaturo.

Belgija je sicer kolesarska velesila, a svetovnega prvenstva ni gostila že zelo dolgo. Zadnjič leta 2002, ko smo spremljali spektakel v Zolderju.

Takrat sta blestela tudi Andrej Hauptman s četrtim mestom in Zoran Klemenčič s petim mestom. Mavrično majico je med elito osvojil Mario Cipollini. Trasa je bila povsem po meri sprinterjev. Zdaj si Belgijci želijo spet izpeljati svetovno prvenstvo. Željo je izrazil Minister za šport v Flandriji Philippe Muyters.

Govorimo o kandidaturi za organizacijo SP leta 2021. Kandidati morajo vlogo na Mednarodno kolesarsko zvezo poslati najkasneje do junija letos. Prej omenjeni minister naj bi imel na voljo 3,5 milijona evrov. “Flandrija je na dobri poti. Že od leta 2002 nismo organizirali svetovnega prvenstva, zdaj pa imamo priložnost za to v Flandriji. In to v tako jubilejnem letu, ” je dejal Muyters. Takrat bo mavrična majica praznovala sto let.

Prvo, takrat amatersko svetovno prvenstvo so organizirali leta 1921. Šest let kasneje so izpeljali prvo SP za profesionalne kolesarje. In, kaj je prepričalo Ministra? “Z gospodarskega vidika svetovno prvenstvo veliko prinese. Govorimo o 30 milijonih evrov. Ker smo kolesarska regija, smo lahko še bolj optimistični. ” V zadnjih letih pa prav glede prihodkov ne prihajajo najbolj pozitivne novice. V Ponferradi naj bi leta 2014 pridelali velik minus. V rdečih številkah so se znašli tudi organizatorji zadnjega svetovnega prvenstva v Bergnu na Norveškem.

Trasa morebitnega svetovnega prvenstva seveda še ni znana. Niti start ali cilj ne. A, če je v Flandriji, potem bo trasa skorajda zagotovo potekala tudi po nekaterih znamenitih tlakovanih vzponih, ki jih poznamo tudi z ene izmed najprestižnejših enodnevnih klasik – dirke po Flandriji. Letos bo svetovno prvenstvo v avstrijskem Innsbrucku, leta 2019 pa se prvenstvo po letu 1982 vrača v Veliko Britanijo. Potekalo bo v Yorkshiru. Kje bo SP leta 2020 iz UCI še niso sporočili. Letos se bo v mavrični majici še tretje leto zapored vozil izjemni Peter Sagan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ