Po letu 2018 končno spet na vrhu

Po letu 2018 končno spet na vrhu
02.05.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Geraint Thomas je kljub včerajšnjemu padcu prepričljivi junak dirke po Romandiji. Zadnjič je zmagal leta 2018, ko je dobil Tour de France. Jan Tratnik 19.

Dirka po Romandiji se je končala s 16 kilometrov dolgo posamično vožnjo na čas v Fribourgu. Govorimo o zelo razgibani in posledično ne tako hitri trasi. Po prvem spustu so morali kolesarji premagati osemsto metrov vzpona po granitnih kockah. Naklon pa več kot 13-odstoten.

Tudi nadaljevanje je bilo nadvse razgibano. Jan Tratnik je progo premagal s časom 22:49, kar je bilo dovolj za 19. mesto. Dolgo je na mestu vodilnega vztrajal Stefan Bissegger, ki je premagal tudi svetovnega prvaka v tej disciplini Filippa Ganno, ki v zadnjih nastopih nikakor ni prepričljiv. Zato pa je nov najboljši čas postavil Remi Cavagna. Francoz je progo premagal s časom 21:54 in jasno je postalo, da bi to prav lahko bila tudi zmagovita vožnja.

Seveda smo pričakovali tudi obračun za končno zmago. Kot zadnji se je na pot podal vodilni Michael Woods, ki pa je branil vsega 11 sekund prednosti pred mojstrom za take vožnje na čas Geraintom Thomasom. Britanec je bil tokrat zelo prepričljiv, Woods pa pričakovano precej počasnejši. Thomas je na koncu postavil tretji čas kronometra, kar pa je bilo dovolj za končno zmago.

Cavagna je dobil etapo pred Bisseggerjem in Thomasom. Sledili so Van Wilder, Porte, Masnada, Cattaneo, Soler, Dennis, Ganna, Izagirre … Končni vrstni red? Thomas je za 28 sekund ugnal klubskega kolego Richieja Porta, ki se je na drugo mesto povzpel s šestega. Na končno tretje je napredoval Fausto Masnada. Sledijo pa Soler, Woods, O’Connor, Izagirre, Hamilton, Caruso in Kelderman.

Razlog za zadovoljstvo ima predvsem Thomas. Kljub včerajšnjemu nesrečnemu padcu v sprintu je prišel do končnega uspeha. Sicer brez etapne zmage je dobil dirko v skupnem seštevku. Prvo po zmagi na Touru 2018. Naslednje leto je bil drugi na Touru - zaostal je samo za klubskim kolegom Eganom Bernalom - potem pa je imel ogromno nesreče.

Lani se zaradi slabe forme ni uvrstil v ekipo za Tour, na dirki po Italiji pa je že na začetku padel in odstopil. "Kot vsi vemo, v kolesarstvu štejejo zmage. Ne gre za to, da po zmagi na Touru ne bi bil več dober. Bil sem blizu, ob najboljših. Vendar pa je lepo končno priti do zmage," je priznal Thomas:

"Že od začetka sezone je moj glavni cilj Tour in vsaka dirka je priprava na Tour. Zato si nisem postavljal pritiska na drugih dirkah. Očitno pa sem prišel zelo zgodaj do zadovoljive forme. Vedel sem, da sem dober, saj sem vložil ogromno trdega dela v vse to. Veliko časa sem preživel stran od družine in želel sem, da se mi to povrne." Thomas je še priznal, da se je iz dirke v dirko počutil boljše, in da se zdaj začenja stopnjevanje pripravljenost pred Tourom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ