Po malo verjetnem pobegu v ZAE je 6. etapo dobil Mathias Vacek

Po malo verjetnem pobegu v ZAE je 6. etapo dobil Mathias Vacek
25.02.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Tour

Verjetno je bila šesta etapa dirke UAE Tour najlažja med vsemi, vseeno pa so šprinterske ekipe naredile veliko napako in ubežni šesterici dovolile, da se pomeri za zmago. Priložnost je izkoristil Mathias Vacek (Gazprom).

Natanko 180 kilometrov dolga šesta etapa je bila zelo nezahtevna, brez vzponov, skoraj brez ovinkov in tudi brez vetra, ki bi oteževal delo kolesarjev. Ko se je odlepila šesterica ubežnikov, v kateri so bili trije kolesarji Gazproma, tudi Dimitrij Strakhov, ki nosi črno majico najboljšega na letečih ciljih, jim nihče ni pripisoval možnosti za etapno zmago.

Že 100 kilometrov pred ciljem so imeli le minuto naskoka, razlika je bila enaka tudi 60 kilometrov kasneje, zato se je zdelo, da v glavnini le čakajo, kdaj jih bodo ujeli. A tega trenutka nismo in nismo dočakali, Bora Hansgrohe, Alpecin Fenix in QuickStep AlphaVinyl so predolgo odlašali in ko je pred zadnjimi 10 kilometri prednost šesterice znašala še 1:15, so stvari postale napete.

Na roko jim je šla tudi sestava pobega, saj sta dva od treh kolesarjev Gazproma dirkala na vse ali nič in hranila moči svojega šprinterja Vaceka, ki je priložnost izkoristil in prepričljivo slavil v zaključku. »Niti približno si nisem predstavljal, da bom danes slavil v etapi, ko smo se znašli v pobegu, sem si rekel, da moramo poizkusiti in bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo. Pred zadnjimi desetimi kilometri smo vedeli, da imamo možnosti in neverjetno je, da sem dokončal to noro etapo z zmago,« je komentiral kolesar Gazproma, ki se tudi ekipnima kolegoma lahko zahvali za največji uspeh kariere. Na drugem mestu je končal Paul Lapeira, Strakhov je bil tretji.

Glavnina je v cilj prišla 15 sekund za njimi, Tadej Pogačar pa je brez težav zadržal rdečo majico vodilnega na dirki. Jutri se bo odločalo o skupnem zmagovalcu UAE Toura, pred kolesarji je vzpon na Jebel Hafeet, najtežji na dirki.

Šov Woodsa na strahovitem Mirador do Ezaru

V Španiji poteka štiridnevna dirka Gran Camino z močno zasedbo. Prvo etapo je v šprintu glavnine dobil Magnus Cort, že v drugi pa je šlo zares, končala se je z vzponom Mirador do Ezaro, ki ga poznamo tudi z dirke po Španiji. Naklon se skorajda dotakne 30 odstotkov, na izjemni strmini pa je imel v zaključku Michael Woods več moči od Movistarjevega dvojca Alejandro Valverde - Ivan Sosa.

Woods zdaj vodi tudi v skupnem seštevku, do konca dirke pa je pred kolesarji še ena razgibana etapa in pa kronometer.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ