Po novi drami in igri milimetrov Kwiatkowski najhitrejši na Amstel Goldu

Po novi drami in igri milimetrov Kwiatkowski najhitrejši na Amstel Goldu
11.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Očitno se prva klasika iz ardenskega trojčka vsako leto zaključi z najbolj napetim fotofinišem sezone. Letos je Benoit Cosnefroy že slavil zmago, šele počasni posnetek in fotofiniš pa sta pokazala, da ga je Michal Kwiatkowski ugnal za dva ali tri centimetre. Jan Tratnik 12.

Dirka Amstel Gold je bila letos na vrsti teden dni bolj zgodaj kot sicer, saj so bile v Franciji predsedniške volitve in bi težko izvedli hkrati z njimi še dirko Pariz – Roubaix, ki bi morala biti na sporedu to nedeljo.

Kolesarje je pričakalo hladno, a sončno vreme, skoraj popolno za dirkanje. V prvih 210 kilometrih prave akcije ni bilo, v ospredju je bila sicer močna skupina ubežnikov, a jim več kot nekaj minut naskoka glavnina ni dopustila, vmes je z akcijo nekaj kilometrov poizkušal še Florian Senechal, a je tudi on hitro obupal.

Tempo so narekovali kolesarji Ineosa in na Keutenbergu 34 kilometrov pred ciljem je po njihovi zaslugi glavnina povsem razpadla, v ospredju pa je ostalo le 12 kolesarjev. Ob napadu je bil Matej Mohorič v izvrstnem položaju, a mu je zmanjkalo moči, da bi šel s prvo skupinico, ki si je do vrha vzpona privozila 20 sekund naskoka.

V zasledovalni skupini sta bila tako Mohorič kot Jan Tratnik, a sta imela spredaj Dylana Teunsa, zato nista smela na polno v lov za njim. Podobno je bilo z ostalimi člani zasledovalne skupine, zato so se napadali med seboj in Tratnik se je s Timom Wellensom odpeljal v lov za prvo skupino. Otresel se je Wellensa in se jim sam že približal na manj kot 20 sekund zaostanka, a vsakič, ko je Tratnik skorajda že priključil, so se zvrstili novi napadi in ostal je na nikogaršnji zemlji, med obema skupinama.

Jasno je bilo, da bo dvanajsterica v ospredju odločala o zmagi in po Caubergu sta se sama odpeljala Benoit Cosnefroy in Michal Kwiatkowski. V ravninskih zadnjih 10 kilometrov sta prinesla manj kot pol minute naskoka, a v zasledovalni skupini spet ni bilo sloge za lov na njiju, saj je na njih prežal Tom Pidcock, ki bi v šprintu lahko slavil, če bi vodilni dvojec ujeli.

Mathieuju van der Poelu, ki je imel očitno vrhunske noge, a ni ujel prave kombinacije, v zadnjih treh kilometrih ni preostalo drugega kot nekaj obupanih napadov, ki pa niso prinesli pravega rezultata. Izgledalo je, kot da bi se zasledovalna deveterica predala v zadnjem kilometru, zato je Tiesj Benoot napadel in se brez večjih težav pripeljal do tretjega mesta.

Kako se je razpletel boj za zmago? Na skoraj identični način kot lani. Cosnefroy je šprint začel s prvega položaja ob ograjah na desni strani in Kwiatkowski je po levi poizkušal iz zavetrja priti mimo. Zdelo se je, da bo Poljak brez težav opravil z njim, a je Francoz v zadnjih 50 metrih našel nove moči in na prvi pogled je bilo nemogoče presoditi, kdo je zmagal.

Cosnefroy se je najprej že veselil zmage, potem pa je fotofiniš pokazal, da je Kwiatkowski ravno toliko še sunil kolo predse, da je za dva ali tri centimetre prehitel nesrečnega Francoza, ki so se mu razblinile sanje.

Nič ni bilo niti s slovenskimi sanjami o zmagi, čeprav sta Jan Tratnik z 12. mestom in Matej Mohorič s 13. mestom poskrbela za novi dve zelo dobri uvrstitvi. Posebej Tratnik je izgledal zelo močan, a je imel veliko tehničnih težav na dirki, zaradi katerih je izgubljal moči pred ključnim delom dirke. Morda ravno toliko moči, da bi na Keutenbergu ostal s prvo skupino in se boril za zmago.

Na štartu je bil tudi Luka Mezgec, ki pa dirke ni končal.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ