Po padcu: Froome: Contador tvegal preveč, Contador: To je kolesarstvo!

Po padcu: Froome: Contador tvegal preveč, Contador: To je kolesarstvo!
17.07.2013 AVTOR: D. Z.
"Dirke še zdaleč ni konec. Ena napaka, okvara ali padec v napačnem trenutku in Toura je lahko konec," je po prevoženi 16. etapi na dirki po Franciji priznal vodilni Christopher Froome.

Napadalni Contador in spomin na leto 2003
V 16. etapi, ki jo je dobil ubežnik Rui Costa, smo tudi med favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku videli nadvse zanimivo dirkanje. Najpomembnejše zadeve so se odvijale na vzponu Col de Manse, kjer je s pospeševanjem začela ruska Katjuša, vse skupaj pa sta nadaljevala predvsem Roman Kreuziger in njegov kapetan Alberto Contador. A Christopher Froome je ob sebi imel odličnega Richieja Porta, obenem pa je pred vrhom vzpona tudi sam odgovoril na Contadorjev napad.

V spustu z Manseja pa je prišlo do padca. Prav na tem spustu je do znamenitega padca prišlo tudi pred desetimi leti, ko je v desnem ovinku padel Joseba Beloki in se huje poškodoval, medtem ko je Lance Armstrong pot prečkal po travniku, na koncu pa je še preskočil jarek in se pridružil ostalim konkurentom, ki so po cesti naredili ovinek.

Froome: Konkurenca vse bolj obupana
Kolesarji so tako dobro vedeli, da je spust tehnično zelo zahteven. In očitno je poskušal to Contador tudi izkoristiti, kar je Frooma kar nekoliko ujezilo: »Mislim, da je konkurenca vse bolj obupana in zato nepremišljeno tvega. Kreuziger in Contador sta v spustu iz ozadja prihajala z večjo hitrostjo in delala manjše razlike v upanju, da bi jima nekoliko popustili. V tisti ovinek je Contador prišel še posebej hitro in tako je padel tik pred mano. Zavil sem na levo, celo rahlo s ceste, vendar samo na travo, « je pojasnil Christopher Froome in dodal:

»Osebno mislim, da je v spustu tvegal preveč. In očitno je, da je šel nekoliko prehitro, saj ni zdržal in padel. Sam sem mu bil vseskozi dovolj blizu, da sem ohranjal stik. « Precej slabše kot Froome pa jo je odnesel Contador, ki ima odrgnjeno koleno in komolec.

Contador: To je kolesarstvo!
»Upam, da je samo površinska rana. Hladil jo bom z ledom in mislim, da bom jutri že dober. Spal bom nekoliko slabše, a jutri je pomemben dan, « je najprej dejal Contador, na Froomove očitke pa odgovoril: »To je kolesarstvo. Danes smo poskusili in eden izmed kolesarjev Belkina je popustil. Drugi pa je bil vseskozi na nitki. Razlike mi ni uspelo narediti. Noge so vse boljše in upam, da bom lahko še posrkbel za spektakel. Ne vem, ali bomo zmagali ali ne, vendar upam, da bodo gledalci za televizijskimi sprejemniki uživali. «

Contador je še zaključil, da bo poskusil izkoristiti vsako najmanjšo priložnost za napad. V tej etapi sta Froome in Contador po tem dogodku nadaljevala skupaj. Zato, da sta lahko ujela preostale konkurente, pa je najbolj zaslužen tudi Skyev Richie Porte in njegov kapetan Froome se mu je po cilju tudi zahvalil. Ko pa sta preostale ujela, se je Contador očitno razjezil na Naira Quintano, ki je v zaključku, po padcu obeh nadaljeval z narekovanjem ritma.

Quintana: Če sem ga užalil, potem mi je žal!
»Če je Contador jezen, potem mi je žal. Vendar mi nismo napadli, zato ker je on padel. Nadaljeval sem v svojem ritmu, saj sem hotel narediti večjo razliko do Michala Kwiatkowskega v boju za belo majico. Pa tudi do ostalih kolesarjev, ki so popustili, « je pojasnil 23-letni Nairo Quintana, ki je še dodal:

»Contador je v spustu narekoval oster ritem, vendar sam nisem videl, kako je do padca prišlo. Vsekakor pa, če sem ga užalil, potem mi je žal. « Quintana je konkurenco še opozoril, da si je po vzponu na Mont Ventoux že zelo spočil in da upa, da bo v sredinem kronometru čim manj izgubil.

Mollema: Quintana je napadel
Bauke Mollema je obdržal drugo mesto v skupnem seštevku, pa čeprav je na vzponu komajda še sledil najboljšim. V spustu pa je dobro videl, kaj vse se je zgodilo: »Tokrat sem raje sledil napadom, kot da bi vzpon premagoval v svojem ritmu, saj klanec ni bil dovolj težak, da bi kdo za sabo pustil mene ali Frooma. Klanec smo lahko prevozil na največje verižniku. V spustu je takoj po padcu napadel Quintana. Sam sem njemu in Rodriguezu samo sledil, a nisem napadel. Ko pade rumena majica, potem se ne napada.«

Dirka po Franciji, skupni vrstni red
1. Christopher Froome (VB) Sky Procycling 65:15:36
2. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team 4:14
3. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff 4:25
4. Roman Kreuziger (Češ) Team Saxo-Tinkoff 4:28
5. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 5:47
6. Laurens Ten Dam (Niz) Belkin Pro Cycling Team 5:54
7. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 7:11
8. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team 7:22
9. Jean-Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale 8:47
10. Daniel Martin (Irs) Garmin-Sharp 9:28
11. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 9:37
12. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 10:54
13. Andrew Talansky (ZDA) Garmin-Sharp 13:32
14. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 13:54
15. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 14:42
16. Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 14:47
17. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 16:40
18. Mikel Nieve Ituralde (Špa) Euskaltel-Euskadi 19:51
19. Andy Schleck (Luks) RadioShack Leopard 21:07
20. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team 22:34

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ