Po peklenskem dnevu v Dolomitih je Egan Bernal velik korak bližje zmagi na Giru

Po peklenskem dnevu v Dolomitih je Egan Bernal velik korak bližje zmagi na Giru
24.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Kraljevska etapa v Dolomitih je bila skrajšana zaradi zelo slabega vremena, prireditelji so odpovedali prelaza Pordoi in Fedaia, a je bil tudi vzpon na Passo Giau dovolj, da je Egan Bernal odčital novo lekcijo tekmecem in dobil tudi etapo.

Šestnajsta etapa v Dolomitih bi morala biti kraljevska etapa letošne dirke po Italiji, a so tappone skrajšali še pred štartom zaradi dežja in nizkih temperatur. Prireditelji so iz trase izpustili vzpona na Fedaio in Pordoi, ki bi moral biti Cima Coppi letošnje dirke, kolesarjem pa je ostal vzpon na Passo Giau v zaključku in spust do cilja v Cortini d’Ampezzo.

Vnovič se je v beg podala močna ubežna skupina, nekaj časa je bil v njej tudi Jan Tratnik, ob njem pa tudi Davide Formolo, Vincenzo Nibali in Joao Almeida, zato jih kolesarji Ineosa niso spustili predaleč. Tokrat so imeli prireditelji ogromno težav tudi s televizijskim prenosom, saj helikopterja in letalo niso smeli vzleteti zaradi slabega vremena, zanesti pa so se morali na kamere z motorjev in prenos preko omrežja 4G, ki pa na vzponu na Giau in spustu v dolino do cilja ni deloval, zato televizijske slike v zadnjih 20 kilometrih nismo imeli, kolesarje smo lahko spremljali le v dolini in v prvih kilometrih vzpona na Giau.

Vnovič je imel veliko težav Remco Evenepoel, ki je izgubil stik z glavnino že v dolini pred začetkom vzpona, zato se je poslovil od sanj o dobri skupni uvrstitvi. Ravno v zadnjih trenutkih prenosa je Egan Bernal močno pospešil na vzponu in se že otresel vseh tekmecev v skupnem seštevku, čeprav ga je čakala še polovica 10 kilometrov dolgega vzpona na Giau, ki je postal najvišji vrh na letošnji dirki.



Bernal je drvel proti cilju, popustil je Simon Yates, težave je imel tudi Aleksandr Vlasov, najbližje Kolumbijcu pa sta bila tokrat Romain Bardet in Damiano Caruso, ki navdušujeta na letošnjem Giru. Na vrhu vzpona sta zaostajala že skoraj minuto, a sta na spustu nekaj časa pridobila, na koncu pa zaostala za dobrih 20 sekund za Bernalom, ki je v Cortini slavil zasluženo etapno zmago in naredil precejšen korak proti skupni zmagi in rožnati majici v Milanu.

Ker je Simon Yates izgubil kar dve minuti in pol, se je Bernal otresel na papirju glavnega tekmeca, v skupnem seštevku je zdaj drugi Caruso, ki zaostaja 2:24, po današnji etapi in novi dobri predstavi pa je tretji Hugh Carthy (3:40), ki je v cilj prišel skupaj z Giuliom Cicconejem in Joaom Almeido v prvi skupini za Bardetom in Carusom.

Po kaotičnem zaključku drugega tekmovalnega tedna Gira kolesarje čaka zaslužen dan premora, nato pa še zadnji teden dirkanja, v katerem bo Bernal branil lepo prednost v skupnem seštevku. V tem trenutku se Kolumbijec zdi skoraj nepremagljiv.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ