Po pravi drami v Franciji Soler do končne zmage

Po pravi drami v Franciji Soler do končne zmage
11.03.2018 AVTOR: D. Z.
Zadnji dan na dirki Pariz-Nica je bil izjemen. Pester, napet in poln napadov. Etapo je dobil David de la Cruz, končni zmagovalec pa Marc Soler.

Zadnja etapa na dirki Pariz-Nica je že po tradiciji potekala v Nici in njeni okolici. Govorimo o vsega 110 kilometrov dolgi preizkušnji s sedmimi kategoriziranimi vzponi.

Pet jih je druge kategorije, dva pa prve. Poleg tega jo je kolesarjem zagodlo še vreme. Štirje kolesarji niso startali, ogromno pa jih je bilo takih, ki niso prišli do cilja. A lepo po vrsti. Simon Yates je po včerajšnji veličastni zmagi nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. A v taki etapi je vodstvo zares težko braniti in Yates je z moštvom Mitchelton Scott to tudi izkusil. Po vsega 20 kilometrih je prišlo do prvega pravega napada.

Ostro so pospešili David de la Cruz, Omar Fraile, Jakob Fuglsang in Jesus Herrada. Napadli so na vzponu Cote de Levens. Sledili so novi napadi in Yates je moral na mnoge odgovoriti kar sam, saj so poskušali tudi Gorka Izagirre, Tim Wellens in Julian Alaphilippe. Prav vsi so v skupnem seštevku imeli nadvse majhne zaostanke. Po 60 kilometrih se je stanje nekoliko umirilo. V ospredju sta bila Alaphilippe in Fraile, ki sta imela dobro minuto prednosti pred skupino z rumeno majico. Na prvem izmed dveh vzponov prve kategorije – govorimo o vzponu Cote de Peille – je Fraile v ospredju ostal sam.

Iz ozadja pa so se poskušali do njega preseliti še Marc Soler, de la Cruz in Gorka Izagirre. To je bila tudi odločilna poteza, saj Yates temu napadu ni mogel več slediti. Ostal je sam in je tako moral prevzeti breme lovljenja. Do cilja pa je bilo še dolgih 40 kilometrov. Tudi znameniti vzpon Col d’Eze. Pred kolesarji pa je bil še vzpon druge kategorije na Col des Quatre Chemins. Na zadnjem spustu proti Promenadi des Anglais sta padla brata Izagirre, ki sta tako zdrsnila v skupino z rumeno majico. Takrat se je možnost za končno zmago ponudila Marcu Solerju. Kolesar Movistarja je to izkoristil. Trije kolesarji so prišli v zaključni sprint. Po skoraj treh urah dirkanja je bil najmočnejši David de la Cruz.

Kolesar Skyja je premagal Fraileja in Solerja. Skupina z rumeno majico je izgubila 28 sekund. Sprint te skupine je dobil Patrick Konrad. Tu pa so bili še Wellens, Yates, Teuns, Carapaz, brata Izagirre in Vuillermoz. Končni vrstni red. Soler je dirko dobil. Štiri sekunde za njim je na drugem mestu dirko končal Simon Yates. Tretji je bil Gorka Izagirre, ki je zaostal za 14 sekund. Sledili so Ion Izagirre, Tim Wellens, Dylan Teuns, Patrick Konrad, Alexis Vuillermoz, David De la Cruz in Felix Grossschartner. Soler je bil najboljši tudi med mladimi kolesarji. Tim Wellens pa je zbral največ točk, medtem ko jih je največ na gorskih ciljih zbral Thomas de Gendt. Bahrain Merida je bila najboljša ekipa.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ