Po prvem vikendu Žigartova ostaja v igri na Giru

Po prvem vikendu Žigartova ostaja v igri na Giru
02.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Giro Donne

Prve tri etape na ženskem Giru so minile povsem v stilu - nekoliko kaotično, kot smo od Gira vajeni, in s prepričljivim vodstvom Annemiek van Vleuten. Tudi Urška Žigart zaenkrat dirka dobro. 

Ženski Giro se je začel v petek, a smo pravo dirkanje dočakali šele v soboto. Za prvo zmedo niso bili krivi prireditelji, kolesarke je na prologu pričakal hud naliv, cesta je bila spolzka, vmes je padala tudi toča. Prolog so sicer začeli, a so se po nekaj tekmovalkah odločili, da prvo etapo Gira odpovedo, saj je bilo dirkanje enostavno prenevarno.

Z drugo etapo se je Giro Donne torej začel zares, že prvo priložnost je izkoristila Annemiek van Vleuten. Dobrih 100 kilometrov dolga etapa do Marradija je imela v zadnji četrtini 10 kilometrov dolg vzpon s 6 odstotnim naklonom, nekajkrat pa je bila strmina tudi precej hujša. Sledil je še 16 kilometrov dolg spust do ciljne črte. Annemiek van Vleuten, branilka lanske zmage, je na vzponu uspela narediti razliko, do ciljne črte je pred zasledovalno deseterico ohranila 45 sekund naskoka.

Dobro se je držala tudi Urška Žigart, ki je v cilj prišla na 15. mestu, dve minuti za Van Vleutnovo. Hitri spusti Žigartovi ne ležijo najbolj, zato je takšen zaostanek in uvrstitev v petnajsterico dobra popotnica pred nadaljevanjem ženskega Gira. Že v tretji etapi pa so prireditelji spet pokazali, zakaj bo za vse bolje, da bo drugo leto organizacijo dirke prevzel RCS Sport.

Evropska prvakinja prepričljivo najmočnejša

Zaključek šprinterske tretje etape so speljali po ozkih, tlakovanih ulicah z ostrimi ovinki v zadnjih dveh kilometrih. Nato pa so pred etapo ugotovili, da je prenevaren za vse, zato so ob vstopu v zadnji kilometer vsem kolesarkam nehali meriti čas. Sledil je le boj za zmago, v šprintu pa je bila prepričjiva evropska prvakinja Lorena Wiebes.

Po treh etapah vodi van Vleutnova, Žigartova pa zaseda 15. mesto. Že jutrišnja etapa z razgibanim zaključkom bo spet priložnost, da Žigartova pokaže dobro formo, morda tudi s kakšnim napadom v zaključku, kot ga je pokazala na dirki po Švici.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ