Po prvi zmagi sezone je Roglič pripravljen, da ubrani rumeno majico

Po prvi zmagi sezone je Roglič pripravljen, da ubrani rumeno majico
12.03.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Predzadnji dan dirke Pariz – Nica je bil v znamenju dirkanja v gorah, etapa se je končala na zasneženem Col de Turiniju. Nosilec rumene majice Primož Roglič je odbil vse napade in za piko na i še zmagal.

Današnja etapa je bila dokaj enostavna do zadnjih 15 kilometrov, ko so kolesarji začeli z vzponom na Col de Turini nad Nico, ki ima povprečni 7,2 odstotni naklon. Kolesarji, ki živijo in trenirajo v okolici Nice in Monaka vzpon na Turini dobro poznajo, vseeno pa skriva kar nekaj pasti, tokrat tudi zaradi nizkih temperatur.

Ker je bil Primož Roglič na dirki proti soncu doslej zelo dominanten in je imel več kot 40 sekund naskoka pred Simonom Yatesom, so ga tekmeci morali napasti, če so želeli imeti možnosti za skupno zmago pred težko zadnjo etapo v okolici Nice.

Pričakovano so se napadi začeli že kmalu po začetku vzpona, prvi od favoritov je poizkusil Adam Yates, a se je v svojih kalkulacijah uštel in je, ko ga je glavnina ujela, nato izgubil stik z najhitrejšimi kolesarji ter postal največji poraženec dneva.

Nato je dobro dnevno formo želel unovčiti Daniel Martinez, ki je nekajkrat poizkusil s krajšimi napadim, vse dokler Roglič ni imel dovolj in je šest kilometrov pred ciljem še sam stopil na pedala. Z njim je ostal samo Martinez, za njima pa sta dirkala Simon Yates in Nairo Quintana.

Kolumbijsko – avstralska naveza je tri kilometre pred ciljem ujela vodilni dvojec in sledilo je nekaj zatišja, dokler ni dober kilometer do konca z napadom na vse ali nič poizkusil Simon Yates. Roglič je bil na to pripravljen, najprej je kolesarja BikeExchanga ujel, nato pa s šprintom v zadnjih 200 metrih prepričljivo prišel do prve zmage v letošnji sezoni.

»Danes sem imel zelo dobre noge in ob takem dnevu je vedno lahko dirkati. A te zmage niso samoumevne, za njimi se skriva veliko odrekanja in trdega dela čez zimo, zato sem vesel, da sem ga lahko nadgradil in dobil potrditev, da sem na pravi poti,« je po zmagi povedal Roglič, ki je uspeh na podiumu proslavil skupaj s sinom Levom.

A skupna zmaga še zdaleč ni zagotovljena, kar je na zadnji dan Pariz – Nice spoznal lani. Takrat je zadnjo etapo začel z 52 sekundami naskoka, a nato v kaosu dvakrat padel, si spahnil ramo in zdrsnil na 15. mesto v skupnem seštevku. Tudi tokrat se dirka zaključuje s kratko etapo v okolici Nice, v kateri je pred kolesarji pet vzponov, zato se bo dirkalo na polno. »Ker je etapa dolga le 115 kilometrov, ne bo prav veliko taktike. Šlo bo na polno od štarta, vsi bodo poizkusili z vsem, kar lahko, zato bo težko nadzorovati dirko. A sem samozavesten in pripravljen na etapo,« zatrjuje Roglič.

Pred jutrišnjim zadnjim dnem ima v skupnem seštevku pred Simonom Yatesom 47 sekund naskoka, tretji je Daniel Martinez, ki zaostaja točno minuto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ