Po prvi zmagi sezone za Rogliča je dosegljiv tudi trizob

Po prvi zmagi sezone za Rogliča je dosegljiv tudi trizob
09.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Ni bilo treba čakati prav dolgo na prvo zmago v sezoni 2023 za Primoža Rogliča. V šprintu 4. etape na dirki Tirreno – Adriatico na vrhu vzpona je bil prepričljivo najmočnejši. Zdaj bo lahko obril noge.

Primož Roglič je na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja požel veliko pozornosti zaradi svojih neobritih nog. Na veliko novinarskih vprašanj glede tega je odgovoril, da si jih bo obril po prvi zmagi, ob tem pa v šali dejal še, da upa, da mu sedaj na to ne bo potrebno čakati do konca kariere.

Izkazalo se je, da je čakal le do zaključka razgibane 4. etape. Kolesarji so morali v zaključku trikrat premagati krog v dolžini 17 kilometrov, vsakič so se povzpeli na vrh vzpona na Tortoreto, ki je bil dolg dobre tri kilometre s skoraj 7-odstotnim naklonom.

Že na prvem prečkanju je Tom Pidcock presenetljivo izgubil stik z glavnino, a jo je nato uspel ujeti nazaj, v zadnjem krogu pa je Jumbo Visma pripravljala teren za naskok Wouta van Aerta na zmago. A je imel Wout veliko smole, ob prerivanju pred vstopom na zadnji vzpon sta se zapletla s Pidcockom in oba sta kar močno padla, tako da je bila etapa zanju izgubljena.

Po padcu Wouta je dobil proste roke

»Danes zmaga ni bila v mojih načrtih, delali smo za Wouta, a se je vse žal spremenilo zaradi padca, tako da sem dobil priložnost, da poizkusim jaz. Vedno je lepo zmagati,« je Roglič razložil, kako se je njegova vloga pred zadnjimi tremi kilometri spremenila.

Nato so sledili številni napadi v glavnini, nevarna sta bila Tao Geoghegan Hart in Joao Almeida, tudi Adam Yates je poizkusil, a je na koncu v šprint glavnina vstopila skupaj. Tam pa je Roglič pokazal, da je po lanski nekoliko slabši formi v šprintih očitno spet nazaj, saj je brez težav opravil z Julianom Alaphilippom in Adamom Yatesom.

Zelo blizu je tudi skupno vodstvo

Nosilec majice vodilnega Filippo Ganna je omagal na zadnjem vzponu in zdrsnil iz prve deseterice. Novi vodilni je zdaj Lennard Kamna, Roglič pa je v skupnem seštevku že na drugem mestu, z le osmimi sekundami zaostanka.

Odličen obet za preostale tri etape na dirki, ko bo Roglič lovil še prvo zmago v skupnem seštevku. Najprej pa bo lahko obril noge in tako na izgled spet postal »pravi« cestni kolesar.

Kooij poskrbel za popoln dan Jumbo Visme

Na dirki Pariz - Nica je bil tokrat dan za šprinterje. Presenečenj na dirki ni bilo, Tadej Pogačar je brez težav zadržal rumeno majico, o zmagovalcu pa je odločal šprint. Danes je bil najhitrejši Olav Kooij, ki je ugnal Madsa Pedersena in Tima Merlierja, ki sta oba na letošnji dirki že dobila vsak po eno etapo.

Jutri kolesarje čaka razgiban drugi del etape s spustom do ciljne črte. Profil je idealen za ubežnike ali pa za šprint precej razredčene glavnine.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ