Po Quebecu zdaj zahtevnejši Montreal

Po Quebecu zdaj zahtevnejši Montreal
10.09.2022 AVTOR: DZ, vir: VN Montreala

Dirka po Španij je odločena in lahko bomo spremljali samo še parado šampionov s sprinterskim šovom v Madridu. Ko se bo dirka v Madridu končala s končnim slavjem Remca Evenepoela, pa boste lahko spremljali še enodnevno dirko v Montrealu.

Mnogi zvezdniki so v teh dneh zbrani v Kanadi in za njimi je že enodnevna dirka v Quebecu. Ta velja za nekoliko lažjo, pa čeprav so morali kolesarji premagati 2900 metrov nadmorske višine. V Montrealu jih bodo morali v 221,4 km premagati kar 4842. Prevoziti bodo morali en “mestni” krog in potem še 18 že poznanih, 12,3 km dolgih krogov. V vsakem razlika v nadmorski višini znaša 269 metrov.

Krog je sestavljen iz štirih krajših vzponov. Po dveh kilometrih je na sporedu Cote Camillien Houde (1,8 km, povprečni naklon 8 %). Po šestih kilometrih sledi vrh klanca Cote de Polytechnique (780 m, povprečni naklon 6 %, najstrmejši 200 metrov dolg odsek pa je 11 %). Po devetih kilometrih bo vrh vzpona Pagnuelo (534 m, povprečni naklon 7,5 %) in potem še zadnji klanec v krogu. To je Avenue du Parc, ki kolesarji pripelja na cilj. Dolg je 560 metrov, povprečni naklon pa je 4-odstoten.

Letos bo na sporedu že 11. dirka za VN Montreala. Nazadnje so jo organizirali še pred pandemijo. Leta 2019 je bil najboljši Greg Van Avermaet, ki je tu slavil že dvakrat. Ostali zmagovalci so še Michael Matthews, Tim Wellens, Simon Gerrans, Peter Sagan, Lars Petter Nordhaug, Rui Costa in Robert Gesink, ki je leta 2010 dobil prvo izvedbo te preizkušnje.

Letos bodo na startu številni zvezdniki, med njimi tudi štirje Slovenci: Tadej Pogačar, Jan Tratnik, Matej Mohorič in Matevž Govekar. Zvedniki pa vsekakor vsaj naslednji: Wout Van Aert, Benoit Cosnefroy, Geraint Thomas, Michael Matthews, Peter Sagan, Romain Bardet, Magnus Cort, Neilson Powless, Adam Yates, Daniel Felipe Martinez, Christophe Laporte, Greg Van Avermaet, Biniam Girmay, Pello Bilbao, Jasper Stuyven …

Za mnoge bo to zadnja dirka pred odhodom v Avstralijo, kjer bo na sporedu svetovno prvenstvo. Tudi za Jana Tratnika in Tadeja Pogačarja. Matevž Govekar bo na svetovnem prvenstvu nastopal med mlajšimi člani. Tako kot dirko v Quebecu bodo tudi dirko za VN Montreala jutri prenašali na RTV Slovenija. V prenos se bodo vključili ob 19.50.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ