Po šestih urah odločali milimetri

Po šestih urah odločali milimetri
14.06.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Julian Alaphilippe je dobil napet sprint v šesti etapi dirke Criterium du Dauphine. Adam Yates ostaja v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku.

Na dirki Criterium du Dauphine je za kolesarji šesta etapa. Ta je bila dolga kar 229 kilometrov. Kolesarji so morali premagati tri vzpone druge kategorije, dva tretje in tri četrte kategorije. Vsekakor zahtevna preizkušnja, prva izmed serije treh, pa čeprav bosta sobotna in nedeljska še zahtevnejši. Saint Vulbas je gostil start, cilj pa Saint Michel de Maurienne.

Na startu je kolesarje dodatno oviralo močno deževje, zatem pa še močan nasprotni veter. Kmalu so napadli Julian Alaphilippe, Gregor Muhlberger in Alessandro De Marchi. Dolgo so se pri Sunwebu z narekovanjem ritma trudili, da bi jih ujeli, vendar pa so morali popustiti in ubežnki so si po 45 kilometrih dirkanja privozili več kot šest minut prednosti.

Potem so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli kolesarji moštva Mitchelton Scott. Tudi Luka Mezgec je aktivno sodeloval pri branjenju rumene majice, ki jo je nosil Adam Yates. Ubežniki v skupnem seštevku Yatesa niso ogrožali in po dobrih 150 kilometrih je razlika znašala že skoraj 14 minut. Alaphilippe je pridno nabiral točke na gorskih ciljih in je po etapi tudi oblekel majico za najboljšega v tem točkovanju.

V glavnini sta padla Nick Schultz in Jakob Fuglsang, vendar pa sta oba nadaljevala z dirkanjem. 16 kilometrov pred ciljem so kolesarji že prečkali ciljno črto, a potem jih je čakal še vzpon druge kategorije na Col de Beaune. Dolg je 8,1 km, povprečni naklon pa je šestodstoten. Do cilja pa je sledil še zahteven spust. Pod vrhom vzpona sta se Alaphilippa z napadi poskušala otresti tako De Marchi kot Muhlberger.

A na vse poskuse je imel Alaphilippe pripravljen odgovor. Pod vrhom sta v ospredju ostala samo Alaphilippe in Muhlberger. Na spustu sta ostala skupaj in sledil je sprint za zmago. Muhlberger je bil v ospredju in je v nasprotnem vetru prvi začel sprint. Zdelo se je, da mu lahko celo uspe presenetiti mojstra za enodnevne klasike, a je Alaphilippe zbral še ravno dovolj moči.

Na cilju nihče ni vedel, kdo je zmagal in šele po fotofinišu so za zmagovalca razglasili Alaphilippa. Tretji je bil z 22 sekundami zaostanka De Marchi. Favoriti za končno zmago so se držali skupaj. Na prej omenjenem vzponu je Gianni Moscon skrbel za selekcijo, vendar pa kandidati za najvišja mesta niso popustili. Skupina z Yatesom je tako prišla skupaj, do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Yates vodi pred Teunsom in Van Gardernom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ