Po skoraj 300 kilometrih odločali padci in Arnaud Demare

Po skoraj 300 kilometrih odločali padci in Arnaud Demare
19.03.2016 AVTOR: D. Z.
Prvo veliko klasiko v sezoni, govorimo o dirki Milano-Sanremo, je v sprintu dobil Arnaud Demare. V zaključku je prišlo do padca.

Cipressa in Poggio za razorožitev sprinterjev
Za kolesarji je tudi prva prava klasika v sezoni. Ena izmed tistih 'največjih ' enodnevnih dirk. Govorimo o 107. dirki Milano-Sanremo. Gre za dirko, ki je namenjena sprinterjem, še posebej zdaj, ko so se organizatorji odločili, da se odpovejo enemu izmed vzponov, ki je prej vsaj nekoliko utrudil sprinterje. Tisti, ki v sprintu nimajo možnosti, pa vse stavijo na dva vzpona pred ciljem.

Najprej vzpon na Cipresso in potem še vzpon na Poggio. S tega klanca sledil samo še tehnično zahtevnejši spust in krajša ravnina proti cilju. Na startu dirke so bili tudi trije Slovenci. Simon Špilak, Luka Mezgec in Kristijan Koren. Že na startu je bilo jasno, da bodo tokrat kolesarji lahko nastopali v prijetnem vremenu. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, po dobrih desetih kilometrih pa se je izoblikovala ubežna skupina, ki je zaznamovala večji del dirke.

Ubežniki do skoraj 11 minut prednosti
To skupino so sestavljali: Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), Sergej Cvecov (Giocattoli Androni-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Jan Barta (Bora-Argon 18), Adrian Hurek (CCC-Sprandi Polkowice), Roger Kluge (IAM Cycling), Matteo Bono (Lampre-Merida), Samuele Conti (Southeast-Venezuela), Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo), Andrea Peron (Team Novo Nordisk) in Marco Coledan (Trek-Segafredo).

Po 50 kilometrih so imeli ubežniki že skoraj 11 minut naskoka. To je bila tudi največja razlika, saj so v ozadju ritem pričeli narekovati člani moštev Orica GreenEdge in Tinkoff. Med samo dirko pa je prišlo do neprijetnosti. V bližini Arenzana se je sprožil plaz, tako da so morali organizatorji hitro najti rešitev. Kolesarje so 130 kilometrov do cilja preusmerili kar na avtocesto, kjer so vztrajali devet kilometrov. Dovolj, da so se izognili zaprti cesti zaradi plazu.

Kasnejši zmagovalec padel v kritičnem trenutku dirke
Na vrhu vzpona na Turchino je razlika znašala vsega pet minut. Ta se je vztrajno zmanjševala, medtem ko je v glavnini prišlo tudi do nekaterih padcev. Še pred vzponom na Cipresso je grdo padel eden izmed favoritov Michael Matthews, ob njem pa sta se na tleh znašla še Arnaud Demare in Peter Kennaugh. Medtem pa so pri Katjuši v ospredju narekovali oster ritem.

Zasledovalci pa so se glavini uspeli priključiti prav na vzponu na Cipresso. Pobega je bilo konec 25 kilometrov pred ciljem in v ospredju se je izoblikovala nova skupina: Giovanni Visconti, Ian Stannard, Daniel Oss, Matteo Montaguti in Fabio Sabatini. A glavnina jih je do vznožja Poggia ujela. Na klancu je ostro napadel Michal Kwiatkowski, a Poljak proti pričakovanjem ni našel še koga, ki bi ravno tako poskušal presenetiti sprinterje.

Padec in velika zmaga za konec
Kwiatkowski je bil tudi ujet, potem ko so se za njim zvrstili številni napadi. Potem pa se je začel kaotičen zaključek. Prav pred sprintom se je v padec zapletel mladi sprinter in glavni adut Etixx Quick Stepa Fernando Gaviria. Kolumbijec je padel, temu padcu pa sta se komaj uspela izognii Peter Sagan in Fabian Cancellara. Oba sta v tistem trenutku izgubila možnosti za zmago.

Kaotičen sprint je po skoraj sedmih urah dirkanja začel Jurgen Roelandts, v zadnjih metrih pa ga je uspel prehiteti Arnaud Demare. Kolesar moštva FDJ je Francozom priboril zmago na tej dirki prvič po letu 1995, ko je bil v Sanremu najboljši Laurent Jalabert. Drugi je bil Ben Swift, tretji pa Roelands. Četrto mesto je pripadlo Nacerju Bouhanniju, ki pa je imel prav v sprintu težave s kolesom, tako da ni mogel pokazati prave moči. Slovencev ni bilo v ospredju. Simon Špilak je dirko končal na 75. Mestu, Kristijan Koren je bil 98., Luka Mezgec pa 157.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ