Po trilerju v zadnji etapi zmaga Izagirreju, rumena majica pa Martinezu

Po trilerju v zadnji etapi zmaga Izagirreju, rumena majica pa Martinezu
09.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Itzulia

Izjemno razburljiva je bila zadnja etapa dirke po Baskiji. Primož Roglič žal ni igral ključne vloge, Dani Martinez je na zadnjem vzponu strl Remca Evenepoela, Jon Izagirre pa je pred domačo publiko slavil etapno zmago.

Manj kot 140 kilometrov je bila dolga zadnja, 6. etapa dirke po Baskiji, a bi lahko skorajda na prste ene roke prešteli ravninske kilometre na njej, zato je bilo jasno, da nas čaka zanimiva dirka. In kolesarji res niso razočarali, spremljali smo pravo klasiko, ki nas ni pustila ravnodušne.

Po slabšem včerajšnjem dnevu se je za Primoža Rogliča danes etapa začela dobro, z napadom 40 kilometrov pred ciljem na vzponu na Krabelin je naredil odločilno selekcijo v glavnini. Žal pa je bil njegov napad le izhodišče za pospeške tekmecev, tudi ekipnega kolega Jonasa Vingegaarda in v ospredju se je oblikovala skupina favoritov, v kateri na vrhu vzpona Rogliča žal ni bilo več.

V njej pa ni bilo niti Remca, ki je zaostal okrog 20 sekund in je na spustu začel na vse ali nič loviti kolesarje v ospredju. V njegovem zavetrju je bil tudi Roglič in v dolini 10 kilometrov pred ciljem sta Roglič in Remco že ujela vodilno skupino, vse pa se je začelo znova. A slovensko veselje ni trajalo dolgo, saj je že ob naslednjem napadu Roglič odpadel in jasno je bilo, da njegova forma niti slučajno ni na šampionski ravni. V naslednjih dneh bomo najbrž izvedeli, ali gre za pomanjkanje pripravljenosti ali pa morebiti za kakšne zdravstvene težave.

Kolesarji v ospredju se na branilca zmage niso preveč ozirali, čakal jih je tako boj za etapno kot za skupno zmago. Remco je imel le dve sekundi naskoka pred Danijem Martinezom v skupnem seštevku, ko so se na zadnjem, strmem vzponu na Usartzo začeli pospeški, pa tudi mladi Belgijec ni zmogel več.

Martinez je narekoval tempo in hitro je bilo jasno, da dirka skupni zmagi naproti, ob njem pa so bili še Alexander Vlasov, Jon Izagirre, Marc Soler in Jonas Vingegaard. Vsak je nekajkrat poizkusil z napadi, Izagirre je na vzponu celo padel, a je ob podpori res številčne baskovske publike ob cesti nazaj ujel vodilno četverico.

V zadnjih dveh kilometrih se je cesta poravnala, zadnjih 300 metrov pa celo spuščala in Izagirre je izkoristil poznavanje terena, v zadnji ovinek je prišel na prvem položaju in slavil zelo zasluženo zmago, za katero mu po zelo borbeni predstavi lahko le zaploskamo. Martinez se je veselil skupne zmage, Izagirre se je prebil tudi na drugo mesto v skupnem seštevku, na tretji stopnički pa je Itzulio zaključil Alexander Vlasov.

Remco do cilja ni obupal, izgubil je le 20 sekund, a je bilo to dovolj, da je zdrsnil na četrto mesto, tik pred domačega aduta Pella Bilbaa, ki se je prav tako dobro boril, a mu je zmanjkalo ravno nekaj drobcev moči, da bi do cilja zdržal s prvo skupini.

Roglič je ob navdušenju navijačev v cilj prišel dobri dve minuti za Izagirrejem in tako zaključil Itzulio, ki se je zanj začela odlično, nadaljevala pa iz dneva v dan slabše. V skupnem seštevku jo je zaključil na 8. mestu, a to niso bile predstave, ki smo jih od slovenskega šampiona vajeni.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ