Po več kot šestih urah najboljši Landa

Po več kot šestih urah najboljši Landa
11.03.2018 AVTOR: D. Z.
V Italiji pestra gorska etapa. MIkel Landa najmočnejši, Caruso prevzem vodstvo v skupnem seštevku.

Po petkovi najdaljši etapi na dirki Tirreno-Adriatico, so morali kolesarji naslednji dan premagati še najtežjo etapo. Dolga je bila kar 219 kilometrov.

Foligno je gostil start, cilj pa je bil na vrhu 1335 metrov visokega vzpona Sarnano Sassotteto. Kolesarji so morali v 239 kilometrih premagati štiri kategorizirane vzpone, najtežji je bil prav zaključni. Dolg je 14,2 km, povprečni naklon pa znaša 5,8 %, najstrmejši pa kar 12 %. Tik pred ciljem je vzpon nekoliko položnejši.

In prav na zadnjem vzponu je prišlo do odločitve. Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Jacopo Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia), Krists Neilands (Israel Cycling Academy), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) in Aleksander Vlasov (Gazprom-Rusvelo). Ubežniki so si privozili nekaj več kot pet minut prednosti. Bagioli in Mosca sta bila še tretjič v treh dneh udeležena v pobegu dneva. V glavnini pa se je hitro v težavah znašel Tom Dumoulin, ki je padel in je moral tudi odstopiti.

V glavnini so ritem narekovali predvsem člani moštva Sky. Sledil je zaključni vzpon in za zmago so se lahko udarili glavni favoriti. Prvi je napadel Miguel Angel Lopez. Mladi Kolumbijec v dresu Astane je skočil pet kilometrov pred ciljem. Sledili so mu Majk,a Aru in Hermans, a pri Skyju so imeli vse pod nadzoromo. Dobre tri kilometre pred ciljem je sam poskusil Majka. Izbral je najstrmejši del vzpona. Lopez je popustil, iz skupine z glavnimi favoriti pa se je izstrelil Mikel Landa. Medtem je tik pred vstopom v zadnji kilometer težave s kolesom imel vodilni Geraint Thomas, ki je izgubil možnosti za zmago.

Landa je bil po skoraj šestih urah in pol dirkanja najmočnejši. Premagal je Majko in Bennetta. Sledila je naslednja skupina, ki je zaostala za šest sekund. V njej pa Aru, Hermans, Benoot, Bardet, Kelderman, Yates, Uran, Kwiatkowski … Najboljši Slovenec v etapi je bil Simon Špilak na 18. Mestu, v skupnem seštevku je 20. Damiano Caruso je presenetljivo vodilni in ima sekundo prednosti pred Kwiatkowsim in 11 pred Keldermanom. Sledijo Landa, Thomas, Uran, Bennett, Formolo, Benoot, Pozzovivo … 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ